Španija uvodi kazne do 6.000 evra za odloženo plaćanje usluge prevoza

Prošle nedelje je špansko Ministarstvo saobraćaja objavilo nacrt zakona kojim će se uvesti kazne za odloženo plaćanje u drumskom prevozu. Španska vlada ovim potezom želi ući u borbu protiv ozbiljnih kašnjenja u plaćanju usluga sa kojima se nacionalni prevoznici bore. Savez transportnih sindikata iz Španije, Fenadismer, izveštava da je 65 odsto kupaca prevozničkih usluga kasnilo sa plaćanjem za izvršene usluge u avgustu mesecu. Prosečno vreme plaćanja iznosilo je 85 dana, pri čemu je čak 72 procenta „zakasnelih“ znatno premašilo rok od 90 dana plaćanja.

Nacrt izmena Zakona o drumskom prevozu, koji će uvesti sankcije za zakašnjela plaćanja (tj. Prekoračenje roka za plaćanje od 60 dana), predviđa sledeće kazne:

  • za iznose duga koji ne prelaze 2.000 EUR, kazna može iznositi do 2.000 EUR;
  • za iznose duga između 2.000-4.000 EUR, kazna može iznositi do 4.000 EUR;
  • za iznose duga koji prelaze 4.000 EUR, kazna će iznositi 6.000 EUR.

Za to vreme u Poljskoj

Koronavirus je dodatno proširio zaostatak plaćanja u poljskoj transportnoj industriji.
U Poljskoj će morati da se suprotstave zaostatcima u plaćanju, zakonom čije su odredbe na snazi od 1. januara. Zakon je uveo smanjene rokove plaćanja u transakcijama između preduzetnika. Na primer, javne institucije moraju da plate svoje obaveze u roku od 30 dana (sa izuzetkom medicinskih lica koja za to imaju 60 dana.) Ako mikro, mala ili srednja preduzeća obavljaju transakcije sa drugom stranom, rok plaćanja koji premašuje 60 dana ne može biti uključeni u njihov sporazum.

Pored toga, veliki dužnici koji kasne s plaćanjem trebali bi biti procesuirani po službenoj dužnosti. Kancelarija za konkurenciju i zaštitu potrošača će intervenisati ako ukupne neizmirene obaveze preduzetnika u roku od 3 uzastopna meseca iznose najmanje 5 miliona PLN. Takav prag važi do 2021. godine.

Nažalost, uprkos zakonodavnom paketu, situacija u Poljskoj i dalje ne izgleda dobro, jer su – zbog pandemije koronavirusa i s tim povezanog zaključavanja – zaostaci u plaćanju produženi. Prema istraživanju koje je početkom aprila sproveo uredništvo trans.info među transportnim kompanijama, 67,2 odsto preduzetnika imalo je produžene rokove plaćanja za svoje usluge.

Kao alternativa prevoznicima koji čekaju svoj novac mogu se koristiti različiti finansijski alati trenutno dostupni na tržištu, npr. faktoring ili usluge dostupne na trans.eu platformi kao što je QuickPay.

izvor: trans.info
Image by Andrew Khoroshavin from Pixabay