Snimači podataka o događajima biće obavezni u svim vozilima do 2024. godine

Zbog odobrenja novog zakona Evropske Unije, sva vozila moraju da imaju uređaj, Snimač Podataka o Događajima (SPD) do 2024. kako bi prikupljali informacije o vozilu u slučaju sudara.

Kako je tehnologija evoluirala, performanse i bezbednost vozila su takođe značajno napredovali. Iako je trend da vozila budu sve bezbednija, uvek će biti prostora da se poboljša ponašanje u vožnji i da i vozači i vozila budu što bezbedniji.

U nameri da poboljša bezbednost na putevima, Evropska unija (EU) je nedavno odobrila novi delegirani akt koji zahteva instalaciju Snimača podataka o događajima (SPD), ili crne kutije, u svim motornim vozilima M i N kategorijama. Ova uredba je već stupila na snagu za nove tipove vozila 6. jula 2022. godine, a za sva nova vozila stupiće na snagu 7. jula 2024. godine.

SPD je sistem čija je jedina svrha snimanje i čuvanje parametara i informacija u vezi sa kritičnim nesrećama neposredno pre, tokom i neposredno nakon sudara. Prema studijama o prednostima ugradnje SPD-a koje je sprovela Evropska komisija (EK), ovi uređaji mogu pružiti vredne podatke o vožnji koji mogu pomoći u poboljšanju bezbednosti vozila i smanjenju broja nesreća. Kao što je navedeno u novoj uredbi, upotreba SPD-a ima za cilj da „dobije tačnije, detaljnije podatke o nezgodama, omogućavajući Državama Članicama da izvrše analizu bezbednosti na putevima i procene efikasnost specifičnih mera.“

U EU, zakon zahteva da se informacije prikupljaju neposredno pre, tokom i odmah nakon sudara. Podaci koje prikupljaju SPD obuhvataju brzinu, lokaciju i silu kočenja i trebalo bi da omoguće bolje razumevanje uzroka i okolnosti nesreća i funkcionisanja bezbednosnih sistema vozila. Što se tiče privatnosti i zaštite podataka, u EU zakon zahteva da informacije budu anonimne i da ih koriste samo nadležni organi.

*izvor: frotcom.com


Pročitajte i...