Slovenija: vreme odmora na autoputu ostaje ograničeno na 25 sati

Kompanija DARS, koja upravlja slovenačkom mrežom autoputeva, najavila je da će teretna vozila i autobusi moći da borave na odmorištima najviše 25 sati.

U saopštenju, iz DARS-a su naveli da žele da pruže vozačima autobusa i kamiona „ ono što im je potrebno da bezbedno i zdravo obavljaju svoju profesiju“. U DARS-u su dodali da je broj parking mesta na odmorištima na autoputu ograničen, pa vozači ne bi trebalo da ih „bespotrebno zauzimaju”.

Kako ističe DARS, novi slovenački zakon o pravilima drumskog saobraćaja takođe reguliše parkiranje vozila na odmorištima na autoputevima i brzim putevima na sledeći način:

  • Autobusi i teretna vozila najveće dozvoljene mase preko 3.500 kg mogu se parkirati na obeleženim parking mestima najduže 25 sati. Jedini izuzetak je kada su na snazi zabrane za kamione. Za vozače koji budu uhvaćeni u prekoračenju predviđena je kazna od 300 evra, dok će lice koje je zakonski odgovorno za kamion biti kažnjeno sa 1.000 evra.
  • Vozači moraju na unutrašnjoj strani vetrobranskog stakla vidljivo označiti vreme i datum početka parkiranja (na primer: 17:18, 25.11.2021.). Za one koji to ne urade kazna je od 150 evra.

Inspektori za naplatu putarine će vršiti provere kako bi pratili poštovanje pravila. Inspektori takođe trenutno dele informativne letke vozačima teretnih vozila kako bi proširili svest o promenama pravila.

izvor: trans.info; foto: unsplash.com

Pročitajte i...