Slovenija uvodi novu zabranu preticanja teretnih vozila na ključnom autoputu

Vlasti u Sloveniji najavile su da će zabrana preticanja teretnih vozila na autoputu A1 između Kopra i Šentilja započeti 15. januara 2021. godine. Tvrdi se da će promena značiti „veći protok, poboljšanu sigurnost u saobraćaju i manje anksioznosti“ među učesnicima u saobraćaju.

Da bi osigurali sprovođenje zabrane, slovenačko telo za autoputeve i nacionalna policija uspostavile su namensku policiju za autoputeve uz podršku Ministarstva za infrastrukturu i Ministarstva unutrašnjih poslova.

Zabrane preticanja teretnih vozila nisu potpuno nova u Sloveniji. Zapravo, pravilo se već odnosi na pojedinačne deonice autoputa A1 i A2. Na nekim delovima je na snazi tokom prepodnevnih i popodnevnih špica, dok na drugim može važiti 24 sata dnevno.

Što se tiče gore navedene deonice puta, zabrana preticanja primenjuje se između 6 i 18 sati.

U slučaju nesreće, sva teška teretna vozila sada će se morati kretati desnom trakom, a ostatak saobraćaja levom trakom. Ovo omogućava hitnim službama da brže dođu do mesta nesreća.

Pored poštovanja ograničenja za preticanje, vozači teretnih vozila moraće da vode računa i o odstojanju, kako bi izbegli kršenje pravila o sigurnosnoj udaljenosti. Kazne za kršenje pravila o bezbednoj udaljenosti variraju od 40 evra pa sve do 300 evra.

*izvor: trans.info

*Foto di OpenClipart-Vectors da Pixabay

Pročitajte i...