Severna Makedonija postala 13. članica BSEC

Crnomorska organizacija za ekonomsku saradnju (BSEC) pozdravila je 13. člana, Republiku Severnu Makedoniju, u kretanju ka većoj regionalnoj saradnji. Proširenje teritorije BSEC-a u južnoj Evropi udahnuće novi život njenim inicijativama za multilateralnu saradnju. Od svog osnivanja 1992. godine, BSEC i njene države članice preduzimaju korake da olakšaju trgovinu i poboljšaju transportne veze.

Memorandum o razumevanju (MoU) o olakšavanju drumskog prevoza robe u regionu BSEC je dodatni dokaz napora koje su ove zemlje uložile u podsticanje trgovine. MoU ima za cilj da otvori tržište drumskog prevoza robe kroz BSEC sistem dozvola, uz pojednostavljene carinske i granične postupke.

IRU će podržati svoju članicu u severnoj Makedoniji, AMERIT-u, u podsticanju svoje vlade da potpiše Memorandum o razumevanju i pridruži se sistemu dozvola BSEC-a radi olakšavanja trgovine i tranzita u drumskom saobraćaju.

„Ratifikovanjem Povelje BSEC, Severna Makedonija jača svoju poziciju kao strateška tranzitna zemlja i ključni član jake mreže. Pandemija COVID-19 značajno utiče na industriju drumskog transporta, tako da moramo da održimo jedinstvo u ovim izazovnim vremenima “, Lefter Andonov, generalni sekretar AMERIT-a

BSEC i IRU su blisko sarađivali dugi niz godina na unapređenju drumskog transporta i trgovine. Ova saradnja dovela je do uspostavljanja BSEC-URTA 2001. godine, okupljajući međunarodna udruženja drumskog prevoza koja su članovi IRU u zemljama BSEC.

izvor: iru.org

Image by Dimitris Vetsikas from Pixabay

Pročitajte i...