Pilot projekat sennder GmbH i Cabot Corporation

sennder GmbH, vodeći evropski digitalni drumski špediter i Cabot Corporation, vodeća globalna kompanija za specijalne hemikalije i materijale za performanse, prevezli su jedan od prvih prekograničnih tereta za teške uslove sa nultom emisijom u Evropi. U pilot projektu električnih kamiona, sennder je prevezao 17+ tona proizvoda za Cabot iz luke Roterdam do Antverpena, a zatim se vratio u bazu — povratno putovanje pokrivajući razdaljinu od više od 300 km (186 milja).

Pilot projekat je sproveden da bi se testirale dugoročne mogućnosti električnih kamiona od 40+ tona. BREITNER, operater električnih kamiona sa nultom emisijom štetnih gasova, u saradnji sa Hn Post & Zonen, njihovim partnerom u zajedničkom ulaganju, obezbedio je teško vozilo, koje ima maksimalnu bruto težinu vozila od 50 tona i domet baterije od 150 km (93 milja).

Radio je u potpunosti na struju, pri čemu se jedno punjenje odvija na putu do odredišta, a drugo pri povratku u bazu. Svako punjenje je trajalo otprilike 80 minuta i dogodilo se u Holandiji, zemlji sa jednom od najgušćih mreža za punjenje na svetu.

Kao digitalni špediter, sennder povezuje komercijalne špeditere, kao što je Cabot, sa prevoznicima kao što je BREITNER. Pošto otpremnici kao što je Cabot sve više teže rešenjima za transport sa niskim sadržajem ugljenika, industrija dostiže prekretnicu. Štaviše, sa špediterima i vladama koje se obavezuju na nultu neto do 2040. ili 2050. sa značajnim smanjenjem emisija do 2030. godine, industriji su potrebne opcije za održivi transport. sennder ulaže u dovođenje električnih vozila i naprednih goriva sa niskim sadržajem ugljenika i rešenja za optimizaciju ruta svojim klijentima, omogućavajući pošiljaocima da dekarbonizuju svoj transport.

Cabot je nedavno najavio svoju ambiciju da postigne nultu neto emisiju na globalnom nivou do 2050. Kao podrška prelasku na ekonomiju sa nižim emisijama ugljenika, kompanija se angažuje sa dobavljačima koji nude kompenzaciju ugljenika i održiva rešenja koja minimiziraju uticaj na životnu sredinu. sennder i Cabot će se uključiti u razgovore o tome kako dve strane mogu da rade zajedno na povećanju korišćenja nisko-karbonskog evropskog transporta.

izvor&foto: greencarcongress.com

Pročitajte i...