Scania sa solarnim pogonom

U okviru dvogodišnjeg istraživanja u kojem sarađuju kompanije Scania, Upsala University, Eksjö Maskin & Truck, Midsummer, Ernst Express i Dalakraft, na javnim putevima se testira jedinstveni hibridni kamion sa poluprikolicom prekrivenom solarnim panelima.

Solarna energija značajno smanjuje operativne troškove i lokalne emisije, pošto kamion proizvodi deo sopstvene energije za sopstveni pogon.

 „Cilj kompanije Scania je stvaranje uslova za prelazak na održivi transportni sistem. Tokom ove saradnje, solarni paneli se prvi put koriste za proizvodnju električne energije za vožnju kamiona. Sunčevo zračenje kao obnovljivi izvor energije može značajno smanjiti emisije u saobraćaju. Neverovatno je postaviti pravac za sledeću generaciju kamiona“, kaže Stas Krupenija, rukovodilac istraživačke kancelarije Scanie.

U okviru ovog istraživanja, kamion se koristi za proveru mogućnosti proizvodnje solarne energije i za utvrđivanje koliko će emisija ugljen-dioksida biti smanjena korišćenjem solarnih panela. Istraživači su razvili nove, efikasne i lagane solarne panele posebno za kamione. Pored toga, oni takođe istražuju kako se kamioni povezuju na električnu mrežu i prave modele šta se dešava kada se nekoliko kamiona poput ovog zajedno spoje na električnu mrežu.

 „Ovo je uzbudljiv projekat u kojem akademska zajednica i industrija rade zajedno na smanjenju klimatskih uticaja kamiona. Rezultati rada ovog jedinstvenog kamiona biće veoma zanimljivi“, kaže Erik Johanson, vođa projekta i profesor fizičke hemije na Univerzitetu u Upsali.

5000 kilometara proširenog dometa godišnje

18-metarska prikolica kamiona je skoro u potpunosti prekrivena solarnim panelima, čija površina i snaga odgovaraju instalaciji na porodičnoj kući. U Švedskoj će solarna energija proširiti domet hibridnog kamiona do 5.000 kilometara godišnje. U zemljama sa više sunčanih sati, kao što je Španija, vozilo može udvostručiti količinu prikupljene sunčeve energije, a time i domet u poređenju sa švedskim uslovima.

Projekat takođe uključuje istraživanje novih, laganih tandem solarnih ćelija, koje su zasnovane na kombinaciji Midsummers solarnih ćelija i novih perovskitnih solarnih ćelija. Oni nude veću efikasnost pretvaranja sunčeve svetlosti u električnu energiju. Ovo rešenje bi moglo da udvostruči količinu proizvedene solarne energije u poređenju sa postojećim panelima.

 „Naše istraživanje efikasnih i laganih solarnih ćelija biće zaista važno, posebno kada je u pitanju njihova primena u budućim kamionima,“ nastavlja Johanson.

Tankozidne ploče su odlične za komercijalna vozila

„Postavljanje naših solarnih panela omogućiće stvaranje održivih kamiona. Zahvaljujući elektrifikaciji, vidimo veliki potencijal za smanjenje emisija iz teških vozila. Električna energija koju proizvode solarni paneli štedi gorivo i smanjuje emisiju ugljen-dioksida. Želimo da budemo pouzdan partner, a ovaj revolucionarni projekat nam to omogućava“, kaže Erik Olsson, šef korporativnog razvoja u Midsummeru

Daniel Sandh, izvršni direktor Eksjö Maskin & Truck, slaže se: „Goriva su trenutno sve veći teret za transportne kompanije, i sve što možemo da uradimo da ih smanjimo, dugoročno će koristiti kompaniji.“

Projekat se delimično bavio i procenom uticaja solarnog punjenja na električnu mrežu i procenom mogućnosti prodaje viškova. Mogućnost dvosmernog naplate nije sasvim jednostavna i zakonska regulativa je još uvek nejasna.

„Mislili smo da ćemo moći da otkupimo višak energije koju proizvode kamioni, ali to trenutno nije moguće. Ali to što solarne ćelije postanu deo rešenja za punjenje kamiona je fantastično. Kao kompanija za trgovinu električnom energijom, vidimo da su svi obnovljivi izvori energije potrebni za upravljanje prelaskom na novi energetski koncept“, kaže Sverker Ericsson, ekonomista trgovine električnom energijom u Dalakraftu.

Plug-in hibrid sa 560 konjskih snaga

Vozilo će sada biti testirano u radu na javnim putevima od strane transportne kompanije Ernsts Express AB. „Generalno, čitava industrija se suočava sa velikim izazovima, posebno u oblasti goriva. Pogon korišćenjem energije iz obnovljivih izvora električne energije je budućnost. Ovaj projekat je još važniji za ekološku transportnu kompaniju“, kaže Lars Evertsson, izvršni direktor Ernsts Express-a.

Kamion na solarni pogon razvijen je kao deo istraživačkog projekta koji finansira vladina agencija za inovacije Vinnova, a čiji je cilj razvoj kamiona koji koriste solarnu energiju za smanjenje uticaja na klimu. Ovaj automobil je plug-in hibrid od 560 konjskih snaga. 100 kvadratnih metara tankih, laganih i fleksibilnih solarnih panela sa maksimalnom efikasnošću od 13,2 kWp (vršna snaga) ugrađeno je na 18-metarsku prikolicu. Procenjuje se da generišu 8.000 kilovat-sati (kWh) godišnje kada rade u Švedskoj. Ukupan kapacitet baterija je 300 kVh, od čega 100 kWh na kamionu i 200 kWh na prikolici.

izvor&foto: transport-logistika.cz

Pročitajte i...