Scania dala dozvolu za testiranje samovozećih kamiona na švedskom autoputu E4

Scania je dobila dozvolu švedske Agencije za transport da testira samovozeće kamione na švedskom autoputu E4 između Sodertalje i Jonkopinga. Kamioni će se voziti autonomno, ali će ih vozač iz sigurnosnih razloga nadgledati. Očekuje se da će test vozila početi da se kotrljaju krajem prvog tromesečja.

Tokom ispitivanja, na vozilu će biti i inženjer kako bi verifikovao informacije koje se kamionu prenose sa senzora koji omogućavaju autonomnu vožnju. Scania takođe planira da proširi testove kasnije tokom godine kako bi obuhvatili čitav deo puta između Sodertalje i Helsingborga.

Hans Nordin, odgovoran za projekat Hub2hub, veruje da je Scania prva u Evropi koja je testirala ovakvu tehnologiju na autoputu i to ​​sa korisnim teretom.

Nordin takođe kaže da će iskustvo sa testova pokazati da autonomna vozila mogu postati stvarnost za samo nekoliko godina – barem kada je reč o transportu u zatvorenim oblastima kao što su rudnici i terminali.

„Otišli smo toliko daleko u razvoju samovozećih vozila, da tehnologija može da sazri za predstavljanje na tržištu u roku od pet godina kada je reč o ovoj vrsti transporta. S druge strane, trebaće više vremena da autonomna vozila za vožnju na putevima sa dvosmernim saobraćajem i u urbanim sredinama postanu stvarnost “, kaže Nordin.

izvor: trans.info

foto: media.scania.com

Pročitajte i...