Samsung i Naver razvijaju rešenja čipova za veštačku inteligenciju

Samsung Electronics i Naver Corporation rade zajedno na razvoju računarskih poluprovodnika na bazi veštačke inteligencije (AI). Ovo AI rešenje će biti osnov za obradu podataka velikih razmera.

Memorandum o razumevanju Samsunga sa Naverom, potpisan je u sedištu ove kompanije u Seongnamu u Južnoj Koreji. Ovo AI rešenje čipova je posebno dizajnirano za hiperskalarne AI modele.

Da bi napravili čip, Samsung i Naver će kombinovati svoju ekspertizu u oblasti dizajna poluprovodnika i proizvodnje sa dokazanim znanjem o veštačkoj inteligenciji, kako bi povećali brzinu i energetsku efikasnost ekspanzivnih AI modela. Cilj AI čipa je da poboljša efikasnost obrade podataka kao i da smanji potrošnju energije u računarskom sistemu.

Jan Jinman, izvršni potpredsednik za globalnu prodaju i marketing memorije kompanije Samsung Electronics, rekao je u saopštenju za štampu, između ostalog, sledeće „Kroz našu saradnju sa NAVER-om, mi ćemo razviti najsavremenija poluprovodnička rešenja za rešavanje uskog grla memorije u velikim AI sistemima“.

Ovaj potez je postavljen sa ciljem unapređenja Samsungove trenutne aplikacije za obradu podataka u novom dobu. Očekuje se da će novi čip optimizovati računarsku memoriju (SmartSSD) i memoriju visokog propusnog opsega (HBM-PIM) sa omogućenom PIM-om. Moraćemo da sačekamo da vidimo da li ovo tehnološko partnerstvo može da bude plodonosno za obe strane.

*foto: unsplash.com

Pročitajte i...