Revolucionarna TIR ruta za veću povezanost Kine i Centralne Azije

Globalni TIR tranzitni sistem sada povezuje glavni kineski proizvodni centar Šenžen sa najvećim gradom Kazahstana.

Sinotrans, najveća kineska integrisana logistička kompanija, aktivirala je novu TIR rutu dugu 5.200 kilometara koja povezuje kineski Šenžen sa kazahstanskim Almatijem, uz operaciju “od kraja do kraja”.

Kamion Sinotransa, natovaren elektronskim proizvodima, izašao je iz Kine preko graničnog prelaza Dulata-Kolžat i nastavlja put ka Almati.

Otvaranjem TIR-a u unutrašnjosti grada Šenžen, granične tranzitne procedure su dodatno pojednostavljene, skraćujući vreme tranzita i smanjujući troškove.

Govoreći na inauguracionoj ceremoniji u Šenženu, direktorka TIR-a i tranzita IRU-a Tatiana Rey-Bellet rekla je: „Otvaranje ove nove rute obezbeđuje direktnu trgovačku traku koja povezuje Šenžen, ključno kinesko proizvodno i međunarodno trgovinsko čvorište, sa rastućim centralnoazijskim tržištem.”

Kako TIR nastavlja da se širi u Kini, drago mi je što vidim da sve veći broj kineskih transportnih kompanija ima koristi od olakšavanja i bezbednosti koje pruža TIR.

Ova nova ruta prati aktivaciju još jedne TIR rute Kina-Kazahstan između Ksiana (Kina) i Dostika (Kazahstan) prošlog meseca. Prvi transport tom rutom takođe je realizovao Sinotrans, uz podršku IRU, lokalne samouprave i carine.

Sa ovim prekretnicama, Sinotrans planira da proširi svoje poslovanje TIR drumskog transporta istraživanjem drugih novih koridora.

Tatiana Rey-Bellet je takođe razgovarala sa predstavnicima Sinotransa i carinskih organa Šenžena, istražujući sledeće korake za zajednički podsticanje rasta TIR-a u Kini i omogućavanje brzog rasta trgovinskih tokova između Kine i Centralne Azije.

Bilateralna trgovina između Kine i Kazahstana, Kirgistana, Tadžikistana, Turkmenistana i Uzbekistana dostigla je istorijski maksimum 2022. godine, dostigavši ukupno 70,2 milijarde dolara, što je povećanje od oko 40% u odnosu na prethodnu godinu.

S obzirom da su se šefovi država složili da prodube saradnju u oblasti transporta i trgovine na samitu Kine i Centralne Azije prošlog meseca, TIR će biti od ključnog značaja za podizanje regionalne povezanosti i ekonomskog rasta na nove nivoe.

*izvor: iru.org

Pročitajte i...

Leave a Comment