Rešenje Brenerovog uskog grla i dalje izmiče Evropskoj Uniji

Sa redovima koji dostižu 70 km, rešenje za usko grlo na prelazu Brener i dalje izmiče vladama i vlastima EU. Diskusije možda više neće biti dovoljne; Komisija EU treba da otvori svoj pravni okvir.

Tokom prošlonedeljnog sastanka Saveta za transport, telekomunikacije i energetiku u Luksemburgu, ministri saobraćaja EU raspravljali su o slobodnom kretanju robe duž prevoja Brener, ključnog dela jedne od najtranzitnijih ruta u EU.

IRU pozdravlja napore nemačkih i italijanskih ministara saobraćaja da skrenu pažnju ostalim ministrima saobraćaja EU na ovo pitanje, podižući ovu temu na nivo EU. Ali rešenje i dalje izmiče EU.

Tokom protekle decenije, roba koja prolazi kroz Austriju suočavala se sa velikim izazovima. Austrijsko nametanje kvantitativnih ograničenja na drumski teretni transport izazvalo je nepotrebne i teške poremećaje.

I Nemačka i Italija su tokom sastanka istakle da je trenutna situacija neodrživa i da izaziva duge redove na granici. Što je još važnije, naglasili su da princip slobodnog kretanja treba da se čuva.

IRU ceni podršku, kojom su ministri saobraćaja Bugarske, Češke, Litvanije, Holandije i Rumunije pokazali da poštuju slobodu kretanja širom EU. Ovo pokazuje da je prolaz Brener evropsko pitanje, koje utiče na olakšavanje trgovine širom bloka.

Direktor IRU za zastupanje EU Raluca ​​Marijan rekla je tim povodom: „Nažalost, Austrija nije pokazala nikakvu stvarnu spremnost da reši pitanje Brener propusnice, koje se odugovlači godinama.

„Stalno slušamo da su železnički i kombinovani transport rešenje. Ali, kao što je vreme pokazalo, samo železnica ne može da primi količinu robe koja prolazi kroz Brener prolaz. Potrebna su oba režima i njihove kombinacije. Zabrana vožnje izazvala je velike gužve u saobraćaju. Redovi dostižu 70 km, a letnji raspust je iza ugla. Ovo je neprihvatljiva situacija, a o emisiji CO₂ da i ne govorimo. Može se zamisliti katastrofalan uticaj kamiona koji satima koračaju napred, što stav Austrije čini još težim za razumevanje.”

IRU je više puta apelovao na kreatore politike EU i nacionalne politike da brzo deluju i obezbede da se roba nesmetano kreće kroz jednu od najvažnijih tranzitnih tačaka u EU, koja beleži oko 7.000 kretanja kamiona dnevno.

Austrijska ministarka za mobilnost Leonore Gevesler potvrdila je da je 2,5 miliona kamiona prošlo kroz prevoj Brener 2022. godine. Tako veliki obim tranzita zahteva brzo rešenje za olakšavanje kretanja kamiona širom Austrije, Nemačke i Italije.

*izvor: iru.org

Pročitajte i...