Referentni pokazatelji kažu: Cene drumskog prevoza u Evropi obaraju nove rekorde u drugom kvartalu 2022. godine

Inflacija, slabljenje tražnje, socijalna nestabilnost i rat u Ukrajini dovode do burnih kretanja u cenama drumskog prevoza, otkriva referentna vrednost Ti / Upply / IRU stope drumskog prevoza za Q2 2022. godine. Po prvi put, imamo zasebnu analizu evolucije spot i ugovornih stopa.

Ključni pokazatelji:

Evropski indeks ugovorne stope drumskog prevoza dostiže najviši nivo od 121 poen u Q2 2022. godine, što je povećanje od 6,1 poena u odnosu na isti period prethodne godine i 13,1 poen na godišnjem nivou.

Evropski indeks stope drumskog prevoza takođe je dostigao rekordnih 134 poena, što je povećanje od 11,8 poena u odnosu na Q1 2022. godine i 20,1 poena u odnosu na Q2 2021. godine.

Inflacija raste u svim evropskim zemljama i dostigla je rekordnih 8,6% u evrozoni u junu, opterećujući troškove i potražnju.

Dok su cene dizela varirale od zemlje do zemlje pošto su cene ostale povišene u julu i 69% su iznad januarskog nivoa.

Referentna vrednost evropskih drumskih vozarina, koju su izradili Transport Intelligence, Upply i IRU, analizira evropske stope drumskog prevoza i tržišne izglede na kvartalnoj osnovi, kako bi se informisale o odlukama pošiljalaca, dobavljača transporta i prevoznika.

Po prvi put od početka izveštaja, Ti, Upply i IRU su u mogućnosti da ponude diferenciranu analizu spot i ugovornih stopa u ovom izdanju koje pokriva drugi kvartal 2022. godine.

  • Rat u Ukrajini: Nakon invazije na Ukrajinu, u martu, cena dizela u EU-27 bez oporezivanja skočila je 69% u odnosu na januarski nivo.
  • Slabljenje tražnje: Više indikatora ukazuje na slabljenje tražnje za evropskim drumskim transportom, sa opadanjem aktivnosti u svim glavnim ekonomijama i stopama inflacije koje utiču na poverenje potrošača i preduzeća.
  • Rastuća inflacija: Inflacija raste u svim evropskim zemljama i dostigla je rekordnih 8,6% u evrozoni u junu. Prema poslednjim podacima, Španija doživljava najveći rast sa rastom cena od +10,2%, što je više od ostalih velikih evropskih ekonomija Nemačke (7,9%), Francuske (5,8%), Italije (8%) i UK ( 9,1%).
  • Nedostatak vozača: Nedostatak utiče na ceo evropski kontinent. Nemačka je u posebno kritičnoj situaciji sa procenjenim nedostatkom od 50.000 do 80.000 vozača kamiona. Radnici migranti čine 24% nemačke radne snage vozača, a gubitak ukrajinskih državljana koji se vraćaju da brane svoju zemlju dodatno je ograničio ponudu vozača u Nemačkoj.
  • Francuska/Španija: Ovaj koridor je doživeo veoma značajno povećanje spot stopa. Konkretno, povećanje je dostiglo 21,2% na kvartalnom nivou u pravcu Pariz-Madrid. Ovo je skoro dvostruko više od prosečnog povećanja evropskih spot stopa i ujedno je drugo najveće povećanje od svih evropskih spot stopa.
  • Nemačka/Poljska: Sve stope, sa izuzetkom spot stopa od Duizburga do Varšave, dostigle su nove istorijske maksimume na ovoj ruti nakon što su pratile trend rasta od početka pandemije. Suprotno odnosu koji je primećen na većini evropskih ruta, spot stope na ovoj ruti su rasle sporije od ugovornih stopa. Na potražnju je posebno uticalo slabljenje industrije u Nemačkoj i Poljskoj. Nestabilnost koju je stvorio sukob u Ukrajini posebno je primetna u ovom delu Evrope i utiče i na razvoj industrijskih perspektiva.
  • Francuska/Velika Britanija: Nakon Bregzita, transportne operacije između Francuske i Velike Britanije postale su skuplje i duže. Istraživači sa Londonske škole ekonomije (LSE) otkrili su da je izvoz u velikoj meri oporavljen, ali je britanski uvoz iz EU opao za 25 odsto u poređenju sa drugim destinacijama. Pored toga, raznovrsnost robe kojom se trguje opala je za 30%. Porast administrativnih troškova najviše je pogodio robe male vrednosti.

Thomas Larrieu, glavni izvršni direktor kompanije Upply, komentariše povodom navedenog: „Zatišje u evropskoj tražnji trebalo bi da uspori pritisak na povećanje tereta u drumskom saobraćaju. S druge strane, prevoznici se i dalje suočavaju sa značajnim povećanjem troškova (gorivo, rad, itd.), tako da će stope verovatno ostati na visokom nivou u narednim mesecima.

Nathaniel Donaldson, ekonomski analitičar u Ti-u, takođe je komentarisao: „Efekat povećanja troškova u 2022. godini je sada veoma očigledan sa stopama drumskog prevoza širom evropskog kontinenta koje dostižu nove vrhunske vrednosti svih vremena. Početno povećanje cena goriva nakon invazije na Ukrajinu održalo je i stvorilo mnogo skuplje okruženje za evropske drumske prevoznike, dok industrijska akcija i sve veći nedostatak vozača zadržavaju kapacitete. Niz indikatora ukazuje na drastično usporavanje potrošnje i proizvodnje što će ublažiti dalja povećanja, dok visoki troškovi održavaju stope povišenim.”

Vincent Erard, direktor korporativnih usluga IRU-a, dodaje: „Nedostatak vozača je jedan od najvećih izazova za industriju kamiona u ovom trenutku, a njegovi efekti će se verovatno povećati u bliskoj budućnosti i nastaviti da utiču na cene tereta. Starosna struktura vozača već daje osećaj onoga što dolazi, sa 34% vozača starijih od 55 godina u Evropi i mladih vozača ispod 25 godina koji predstavljaju samo 7%. Ovaj trend će se pogoršati ako stariji vozači nastave da se penzionišu, neki od njih ranije nego što se očekivalo, kao tokom pandemije COVID-19, što će dodatno smanjiti broj raspoloživih vozača. Sve akcije i inicijative koje imaju za cilj povećanje atraktivnosti vozačke profesije i uklanjanje barijera za ulazak u ovu profesiju (troškovi obuke, minimalna starost) biće dugoročno odlučujuće.”

*izvor: iru.org; foto: unsplash.com

Pročitajte i...