Realizovana prva TIR transportna tura iz Saudijske Arabije za UAE

Prva TIR transportna tura iz Saudijske Arabije, ne samo da je sigurno stigla u Ujedinjene Arapske Emirate (UAE), već je i ubrzala prelazak granice.
Radeći pod jednim carinskim tranzitnim dokumentom i jedinstvenom garancijom, Almajdouie Logistics prebacila je gotovo 25 tona aluminijuma preko granice, koristeći aplikaciju TIR za elektronsku deklaraciju (EPD), sa ušteđenim vremenom čekanja na carini sa dva dana na samo četiri sata.
Uz podršku obe vlade i članova IRU-a, Saudijska automobilska i turistička asocijacija i Automobilski i turistički klub iz UAE, osvtarili su blisku saradnju kako bi uspešno sproveli ovu značajnu operaciju.
TIR će olakšati trgovinu između zemalja Zalivskog saveta za saradnju (GCC – Gulf Cooperation Council) i ojačati ulogu GCC-a kao globalnog centra za trgovinu.
Pošto je Oman već pozicioniran na tržište TIR-a, prevoznici u regionu GCC mogu očekivati dalje smanjenje vremena i troškova prevoza. Primena TIR sistema već je skratila vreme prevoza iz Dubaija (UAE) do Amana (Jordan) sa osam dana na samo četiri. Sve zemlje GCC prepoznale su povećanu efikasnost koju nudi TIR i obavezale su se da će koristiti sistem.
Smanjenje troškova prevoza posebno je važno imajući u vidu da Izveštaj IRU-a o uticaju COVID-19 ukazuje da će novčani tok biti ključni poslovni izazov na Bliskom Istoku nakon pandemije. Prema izveštaju, očekuje se pad BDP-a i Saudijske Arabije i UAE za 5%. Očekuje se da će samo na Bliskom istoku industrija drumskog saobraćaja pretrpeti gubitke koji dosežu oko 24 milijarde dolara.
Industrija drumskog prevoza ima ključnu ulogu u ekonomskom oporavku. Harmonizovana tranzitna rešenja koja štede vreme i minimiziraju ljudski kontakt na graničnim prelazima, upravo će omogućiti uspešno odigravanje ovu uloge.
Zajedno sa vladama, transportnim kompanijama i carinskim vlastima, IRU nastavlja da proširuje upotrebu TIR-a, koji je generalni sekretar Ujedinjenih nacija prepoznao kao osnovno sredstvo za olakšavanje trgovine tokom i nakon pandemije.

izvor: iru.org

Pročitajte i...