Reakcije na ograničenja teretnog saobraćaja u Austriji zbog ski sezone

Austrija je produžila zabranu vožnje vikendom za teretna vozila tokom skijaške sezone, na jednoj od najprometnijih komercijalnih ruta u EU. Ovo dodatno dovodi u pitanje princip slobodnog kretanja robe u EU, i to samo zato da bi se otvorio put ljubiteljima skijanja.

Poslednjih godina, industrija drumskog transporta robe i logistike EU više puta je ukazivala na tešku tranzitnu situaciju u Tirolu, pozivajući Evropsku komisiju da deluje protiv tranzitnih ograničenja Austrije na Brenerskom koridoru zbog kršenja zakona EU.

Austrijska savezna vlada je 25. januara ove godine izdala zabranu vožnje kamiona za tranzit autoputem A10 Tauern, počevši od petka u 13:00 i tokom vikenda. Ovo je za 24 sata unapredilo prethodnu zabranu, koja je važila vikendom, ali od subote u podne.

Zvaničan razlog za dodatnu zabranu vožnje je veliki obim saobraćaja, zbog skijaša koji ovih dana putuju na skijališta.

U pismu komesarima EU Tijeriju Bretonu i Adini Valean, IRU i nacionalna udruženja drumskog saobraćaja iz cele Evrope pozvali su Evropsku komisiju da deluje protiv Austrije kako bi naterala da se pridržava pravila i osnovnih principa EU.

Direktor IRU za zagovaranje EU Raluca ​​Marian rekla je u vezi navedenog problema: „Industrija drumskog transporta EU je izuzetno zabrinuta zbog ove dodatne zabrane vožnje na jednoj od najprometnijih komercijalnih ruta u EU. Ovog puta razlog možemo opisati samo kao ‘neozbiljan’. Austrija kažnjava logističke lance EU i vozače koji moraju da pređu njenu teritoriju u korist skijanja.”

„Zabrana ne samo da diskriminiše, jer je lokalni saobraćaj izuzet, već pokazuje i potpuno zanemarivanje vozača zatvaranjem njihovog pristupa suštinskom koridoru EU kada treba da se vrate svojim porodicama za vikend. Ovo je potpuno suprotno duhu principa jedinstvenog tržišta EU i pravila Paketa mobilnosti 1. Šta je sledeće?”

Kratak osvrt na dešavanja

Vredno je napomenuti da je uredba objavljena u Saveznom glasniku zakona 25. januara 2024. godine i da je stupila na snagu sledećeg dana.

Objavljivanje zabrana vožnje kamiona u kratkom roku – bez razloga za hitnost – postala je uobičajena praksa u Austriji. Ovo ozbiljno otežava sposobnost vozača i kompanija da u skladu sa tim prilagode rute i operacije, a kamoli da traže alternativne opcije u poslednjem trenutku u kombinovanom transportu.

Zvanično pismo Evropske komisije potvrđuje da Austrija redovno krši takozvanu „Uredbu o jagodama” o slobodnom kretanju robe, jer ne poštuje svoje obaveze informisanja u vezi sa zabranama vožnje koje se uvode u kratkom roku. Ipak, Austrija nastavlja da najavljuje zabranu vožnje u kratkom roku.

„Krajnje je vreme da Evropska komisija preuzme odgovornost i deluje protiv Austrije kako bi zaustavila svoju slobodnu vožnju u uvođenju zabrana saobraćaja za kamione bez čvrstog opravdanja. Oni moraju osigurati usklađenost Austrije sa pravilima EU i principima Ugovora o funkcionisanju Evropske unije“, zaključila je Raluka Marijan.

*izvor: iru.org; foto: unsplash.com

Pročitajte i...