Reakcije EU na poziv IRU da granice i lance snabdevanja drži otvorenim

Savet EU, koji se prošle nedelje sastao da bi razgovarao o merama COVID-19, podržao je snažni poziv IRU da održi granice otvorenim za prevoz osnovnih proizvoda širom Evrope. U otvorenom pismu predsednici Evropske komisije Ursuli von der Leyen, generalni sekretar IRU Umberto de Pretto obnovio je poziv, za dobrobit industrije, da se izbegnu nova ili stroža ograničenja u kretanju kamiona. Suočene sa novim sojevima virusa, neke zemlje EU razmotrile su jednostrano zatvaranje ili kontrolu šengenskih granica unutar EU i zahtevale da profesionalni vozači kamiona prođu COVID testove.

„Videli smo potpuni haos pred Božić sa više od 30.000 kamiona blokiranih nakon samo nekoliko dana zbog francuske odluke da zatvori i ograniči svoju britansku granicu. Ne samo da je ovo nanelo probleme hiljadama vozača, već je oštetilo vitalne lance snabdevanja za milione evropskih građana i preduzeća“, Umberto de Pretto

IRU je posebno zabrinut jednostranim potezima na testiranju vozača od strane pojedinih zemalja, posebno Nemačke, što bi moglo dovesti do domino efekta drugih zemalja poput Austrije, važne tranzitne zemlje, namećući slična ograničenja. U pismu je IRU podsetio EU na obaveze koje su države članice EU preuzele ranije tokom pandemije da će se roba neprekidno kretati preko granica, uključujući ne nametanje obaveznog testiranja.

Na sastanku Saveta, lideri EU i Evropska komisija jasno su dali prioritet potrebi održavanja otvorenih koridora za transport robe. Predsednica Ursula von der Leyen ponovila je poziv IRU-a upozoravajući da bi zatvaranje granica robe naštetilo jedinstvenom tržištu, a da malo čini na kontroli virusa.

izvor: iru.org

Foto di USA-Reiseblogger da Pixabay

Pročitajte i...