Rast cena goriva izazvala proteste u Francuskoj, Španiji i Italiji

Francuska je najavila rabat od 0,15 evra po litru goriva kako bi pomogla vozačima i prevoznicima da se nose sa ogromnim troškovima benzina i dizela. U međuvremenu, prevoznici i vozači kamiona u Francuskoj, Italiji i Španiji protestuju zbog visokih troškova goriva

Francuski premijer Žan Kasteks otkrio je plan rabata u intervjuu za list Le Parisien. Popust je stupio na snagu 14. marta i važiće do 1. aprila. Smatra se da će taj potez vladu koštati nešto više od 2 milijarde evra.

Prema francuskom sajtu za oblast drumskog transporta Les Routiers, očekuje se da će se benzinske stanice širom zemlje, ovih dana suočiti sa poteškoćama u snabdevanju jer transportne kompanije žure da dopune rezervoare svojih flota. Nakon objavljivanja ovog saopštenja, mnogi prevoznici su odlučili da se uzdrže od kupovine goriva kako bi uštedeli novac.

Uprkos uvođenju rabata, neki francuski prevoznici i vozači i dalje protestuju.

U međuvremenu, u nekim delovima Italije i Španije već prijavljeni protesti zbog visokih cena goriva.

Majorka je jedno od pogođenih područja. Novinski list za Balearska ostrva izveštava da je nekoliko vozača kamiona pokušalo da blokira vozila koja ulaze i izlaze sa popularne veleprodajne pijace na periferiji Palme. Protesti će se neizbežno održati i na kopnu.

Ostrvo Sardinija takođe je bilo svedok protesta kamiondžija. Kako prenosi Ansa.it, vozači kamiona blokiraju kapije luke Kaljari, dok se očekuje da će druge blokade izazvati poremećaje u i oko industrijskih zona ostrva. Osim toga, protesti su organizovani i u Kazerti, nedaleko severno od Napulja.

*izvor: trans.info; foto: unsplash.com

Pročitajte i...