Putevi VS železnice? Zelena logistika na dnevnom redu Alpbacha

Forum Alpach pozvao je IRU prošle nedelje da predstavi viziju sektora drumskog transporta za zelenu logistiku na sesiji o dekarbonizaciji teretnog transporta, na renomiranom godišnjem austrijskom događaju.

Raspravljajući o zelenoj logistici, zajedno sa direktorom za zastupanje IRU -a Matthias Maedge -om, bili su članovi odbora zaduženi za teretni transport u OBB -u, Austrian Railwais, i predstavnik austrijskog ministarstva za klimatske akcije.

Skicirajući plan puta komercijalnog drumskog transporta do neutralnosti ugljenika, Matthias Maedge je predstavio pet stubova Zelenog dogovora, obećanje da će do 2050. godine isporučiti neto nultu emisiju CO2.

Veliki deo rasprave bio je usredsređen na ozelenjavanje logistike zasnovane na kopnenom transportu, a posebno na to da li i drumski i železnički saobraćaj moraju da inoviraju na rešenjima smanjenja.

Uz protivljenje osporavanju percepcije među nekim kreatorima politike da su „sve železnice zelene, a svi putevi nisu“, IRU je izneo ključne činjenice koje podupiru evidenciju i odgovornost drumskog transporta u pogledu emisije CO2.

Uzimanje u obzir sveukupne slike o ugljenikovoj energiji koja se koristi u transportu, poznata kao pristup „dobro do točka“, pokazuje da je stvarnost stvaranja i distribucije energije, u kombinaciji sa potrošnjom energije u vozilu ili vozu, složena i da se uveliko razlikuje između različitih situacija transporta robe.

Nije moguće, niti odgovorno, sugerisati da je jedan vid prevoza, na primer železnica, inherentno uvek zeleniji od drugog. To gledište ne samo da iskrivljuje stvarnost, već i iskrivljuje potencijalne javne i privatne investicione odluke o dekarbonizaciji transporta što je moguće efikasnije i brže “, rekao je Matthias Maedge.

Komercijalni drumski transport i njegovih 65 miliona teških autobusa, vagona i kamiona, odgovornih za 2,5% globalne emisije CO2, posvećeni su nastavku inovacija, što je pokazalo i veliko interesovanje za IRU-ov Green Compact. Globalni pristup Zelenog dogovora podržava globalne akcije u oblasti energije i transporta potrebne za rešavanje globalnog pitanja klimatskih promjena.

*izvor: iru.org; foto: pixabay.com

Pročitajte i...