Prvi TIR kamioni ulaze u Katar u okviru logističkog planiranja Svetskog prvenstva u fudbalu

Prvi TIR transporti ušli su u Katar, transportujući velike generatore za organizaciju Svetskog prvenstva u fudbalu 2022. godine.

Generalni carinski organi Katara, uspešno su primili prve dve pošiljke po TIR sistemu na granici Abu Samra sa Saudijskom Arabijom. Ukupan tranzit za pošiljku iz Dubaija bio je 75% brži od tradicionalnog pomorskog puta koji se koristio poslednjih godina.

Uz podršku katarskog Ministarstva saobraćaja i komunikacija i Katarske privredne i industrijske komore, inače člana IRU-a, dva kamiona su prevalila put od Ujedinjenih Arapskih Emirata do Katara, preko Saudijske Arabije, za manje od 24 sata.

Nudeći značajnu alternativu za uštedu troškova i vremena u poređenju sa prosečnim četvorodnevnim pomorskim tranzitom, nova TIR ruta će podržati katarsko logističko planiranje za Svetsko prvenstvo u fudbalu 2022. godine, kao i pružiti novu opciju za uštedu vremena za izvoznike i logističke kompanije u obe zemlje.

Katar je 73. zemlja koja je pristupila TIR konvenciji Ujedinjenih nacija, globalnom standardu za carinski tranzit, a u cilju trgovinskih olakšica i neometanog i bezbednog kretanje robe preko granica.

*izvor: iru.org; foto: unsplash.com

Pročitajte i...