Prvi pakistanski izvoz u Rusiju posredstvom TIR-a skratio tranzitno vreme do 76%

TIR ruta od Pakistana do Moskve uspešno je testirana, ove nedelje, prvim tovarom svežeg voća isporučenom u Moskvu.

Ukazujući na ogroman potencijalni podsticaj pakistanskoj trgovini svežim voćem i povrćem sa Rusijom, putovanje posredstvom TIR-a skratilo je tranzitno vreme do 76% u poređenju sa tradicionalnom pomorskom rutom.

Kamion sa svežim mangom putovao je iz Pakistana u Rusiju preko Irana i Azerbejdžana, isporučujući robu u Moskvu za sedam dana. Zajedno sa pakistanskim i iranskim logističkim i transportnim operaterima, demonstriran je prvi besprekoran transport iz Pakistana u Rusiju međunarodnim transportnim koridorom sever -jug (INSTC).

Generalni sekretar IRU -a Umberto de Pretto rekao je tim povodom da su “tržišta Južne Azije i Zajednice nezavisnih država (ZND) sada bolje povezana zahvaljujući TIR -u. Kao i u drugim delovima sveta, TIR će nastaviti sa jačanjem trgovine bržim i sigurnijim tranzitom, unapređujući mir i prosperitet u region “.

Izvršni direktor kompanije Crown 3PL Service (Moskva) Fazal Hussain Yousofzai takođe je dodao: “Ova nova ruta je dokazala da se vreme i troškovi tranzita mogu smanjiti. Sada pakistansko voće i povrće može brže stići na globalna tržišta.” Crown 3PL Service pokrenula je redovnu intermodalnu TIR liniju između Moskve i UAE u martu ove godine.

Generalni direktor Međunarodne transportne kompanije Pooyesh Khorasan (Iran) Armin Doostkhah istakao je da “INSTC koridor ima veliki potencijal za tranzit. Ovaj transport pokazuje da je ruta sigurna, kraća i jeftinija i da bi mogla promeniti igru u tranzitu i trgovini Regiona.”

*izvor: iru.org; foto: pixabay.com

Pročitajte i...