Prva kompletna TIR transportna operacija jedne kineske kompanije

Nakon ponovnog otvaranja kineskih granica, uspešno je realizovan prvi kompletan TIR transport kineske kompanije.

Kineski TIR transport je krenuo iz Džengdžoua, logističkog i proizvodnog čvorišta u centralnoj kineskoj provinciji Henan, i uspešno stigao na svoje odredište, što je prvi put da je jedna kineska kompanija koristila TIR sistem za čitavu transportnu operaciju.

Prevoz je izvršio ZZHY, član IRU, logistička kompanija sa preko 500 operativnih vozila. ZZHY se pridružio IRU-u 2022. godine, tražeći stručnost i resurse da ubrza svoje napore u istraživanju međunarodnog drumskog transporta sa TIR sistemom.

Generalni sekretar IRU-a Umberto de Preto rekao je tim povodom: „Drago mi je što vidim da kineske kompanije sada takođe koriste TIR za celo transportno putovanje. To će im otvoriti mnoga vrata. TIR sistem će dodatno diverzifikovati koridore koji povezuju istok i zapad, donoseći ekonomsku i socijalnu korist zemljama duž ruta“.

Direktorka TIR-a i tranzita IRU-a Tatiana Rey-Bellet takođe je izjavila: „Ovo označava još jednu prekretnicu otkako je Kina uvela TIR sistem. Sa Kinom koja ponovo otvara svoje granice, radimo na tome da više kineskih kompanija koristi TIR za efikasno i sigurno kretanje robe preko međunarodnih granica.”

Član IRU-a, Kinesko udruženje drumskog transporta izdalo je TIR karnet za ovaj transport.

Otkako je Kina početkom januara ukinula ograničenja za Covid-19, TIR se postepeno uspostavio na glavnim granicama između Kine i njenih susednih zemalja. IRU radi sa nacionalnim vlastima i svojim članovima u regionu na proširenju TIR-a u Kini i podršci rastu trgovine u eri nakon pandemije.

*izvor: iru.org

Pročitajte i...