Proteti u Francuskoj: Koje su opcije za drumski transport i vozače?

IRU i njene članice federacije iz Francuske, Rumunije i Španije sastale su se sa komesarom EU za saobraćaj Adinom Valean, u vezi akcija za zaštitu vozača i usluga drumskog prevoza usred tekućih protesta francuskih poljoprivrednika.

Komesarka Adina Valean pozvala je IRU, zajedno sa članovima udruženja za drumski transport iz Francuske (FNTR), Rumunije (UNTRR) i Španije (ASTIC), da razgovaraju o situaciji blokada transporta i napada na teret koji se prevozi drumskim tokovima u kontekstu protesta francuskih farmera. Prijavljeni napadi bili su usmereni na španske i rumunske kamione koji su prevozili poljoprivredne proizvode i meso iz Španije.

Poverenik je osudio nasilje nad vozačima i njihovim teretom i sumirao akcije koje su preduzete u cilju podrške sektoru.

Komesarka EU za saobraćaj Adina Valean istakla je tim povodom: „Drumski transport je ključan za naše lance snabdevanja i unutrašnje tržište, a vozači kamiona su neophodni činioci koji obezbeđuju esencijalne potrebe za snabdevanje robom evropskih građana i preduzeća. Njihova sigurnost i sigurnost robe su najvažniji.

Direktor za zastupanje IRU-a za EU ​​Raluca ​​Marian je istakla: „Situacija je neprihvatljiva. Protesti francuskih farmera ugrožavaju profesionalne vozače koji jednostavno pokušavaju da rade svoj posao i dostave robu građanima, preduzećima i zajednicama EU.

Komesar Valean je navela nekoliko radnji koje je preduzela prateći signale i dokaze koje je pružio sektor drumskog saobraćaja, uključujući pismo upućeno Kristofu Bešuu, ministru za ekološku tranziciju i teritorijalnu koheziju Francuske. Komesarka je u svom pismu pozvala na hitne akcije kako bi se obezbedila bezbednost transportnih radnika i bezbednost njihovog tereta na teritoriji Francuske.

Istovremeno, Evropska komisija je pozvala na hitan sastanak Mreže nacionalnih saobraćajnih kontakt tačaka kako bi se razgovaralo o merama koje države članice planiraju da preduzmu kako bi osigurale bezbedno i pravilno funkcionisanje evropske transportne mreže usred protesta koji se šire.

„Zahvalni smo komesarki Valean na njenoj energičnoj akciji po ovom vitalnom pitanju. Hitno je potrebna akcija EU i država članica kako bi se osiguralo da situacija ne izmakne kontroli, da bi vitalni trgovinski koridori ostali otvoreni i, što je najvažnije, zaštitili naše vozače“, rekao je Raluca ​​Marian.

IRU i udruženja su takođe naglasili važnost zvaničnog informisanja javnosti o oblastima u kojima se očekuju protesti, omogućavajući promenu transportnih ruta.

Kao sledeći korak, IRU će obaveštavati Komisiju o tome kako se protesti i njihov uticaj na drumski saobraćaj razvijaju na terenu. Komisija će pažljivo pratiti akcije koje države članice preduzimaju da zaštite vozače i njihov teret, preduzimajući dodatne mere ako je potrebno.

Sastanak je usledio nakon pisma IRU-a u kojem se Evropska komisija poziva da interveniše i zahteva od pogođenih država članica da drže otvorene vitalne trgovinske koridore i obezbede slobodno kretanje robe.

Konkretnije, IRU je pozvao Komisiju da ohrabri pogođene države članice da preduzmu trenutne preventivne mere kako bi olakšale slobodno kretanje robe omogućavanjem neometanog pristupa ključnim trgovinskim putevima, kako bi zaštitile dobrobit vozača garantovanjem dovoljne bezbednosti i adekvatnih objekata. Uz to, važno je i  podstaći države članice da obezbede transparentne informacije o pristupu autoputevima.

*izvor: iru.org; foto: france24.com

Pročitajte i...