Protesti kamiondžija u Kanadi ugrožavaju lance snabdevanja

Aktuelne demonstracije izazivaju sve veću zabrinutost među kanadskim zakonodavcima, s obzirom da su najprometniji granični prelaz između SAD i Kanade delimično blokirali vozači kamiona koji protestuju protiv ograničenja Covid-19.

Ministar javne bezbednosti Marko Mendičino smatra most Ambasador „jednim od najvažnijih graničnih prelaza na svetu“. Budući da je ovaj granični prelaz odgovoran za 25 odsto ukupne trgovine između Sjedinjenih Država i Kanade, kanadski ministri su zabrinuti zbog implikacija koje izazivaju akcije kamiondžija.

Kanadski ministar saobraćaja Omar Algabra rekao je da će takve blokade imati ozbiljne implikacije na ekonomiju i lance snabdevanja. „Već sam čuo zabrinutost od proizvođača automobila i prehrambenih proizvoda. Ovo je zaista ozbiljan razlog za zabrinutost.”

Roba i dalje može da se kreće preko granice, ali to znači da se putovanje usložnjava i to od skoro 70 milja (oko 112,6 km) severno do mosta Plave vode, pri čemu putovanje sada traje pet sati duže nego inače. Čak i ovo kašnjenje može da izazove prekide u proizvodnji, jer fabrike rade na taj način da se oslanjaju na snabdevanje delovima sa već krhkim lancem snabdevanja, rekao je Džef Šuster, predsednik konsultantske firme LMC ​​Automotive u Mičigenu.

On napominje da je „danas sve tako- baš na vreme“, u prevodu, bilo koji poremećaj poput sličnih putnih blokada direktno remeti promet i plasmane robe.

*foto: unsplash.com

Pročitajte i...