Program Truck Safe testiranja bezbednosti za teške kamione

Proizvođač Scania je izrazio podršku nedavno najavljenom programu testiranja bezbednosti za teške kamione, za koji su prvi tehnički protokoli objavljeni u maju.

Program Truck Safe uvodi Euro NCAP, neprofitna organizacija koja je najpoznatija po evropskom dobrovoljnom programu testiranja performansi bezbednosti u sektoru putničkih automobila.

Ali u aprilu je organizacija objavila početne detalje svojih prvih testova bezbednosti teških kamiona na svetskom kongresu NCAP24 u Minhenu. Šema Truck Safe, za koju se očekuje da će prve ocene biti objavljene u novembru, ima za cilj da poboljša bezbednost za vozače i ugrožene učesnike u saobraćaju.

Euro NCAP takođe očekuje da će ova šema stvoriti mogućnosti za operatere voznih parkova koji ulažu u bezbednija vozila – na primer, putem osiguranja. Pojava programa takođe povećava mogućnost da bi pristup takvim ocenama u budućnosti mogao da dovede do toga da neki gradovi uvedu podsticaje za usklađenost sa šemom, ili propise slične postojećem londonskom Direct Vision Standardu (DVS), gde bi samo kamioni koji ispunjavaju određene pragove rejtinga biti dozvoljeno da radi.

Scania je bila među proizvođačima kamiona i dobavljačima tehnologije koji su učestvovali na NCAP24, zajedno sa ostalima uključujući DAF, Volvo i ZF. Prošlog meseca Scania je nazvala novu šemu važnim korakom koji bi nagradio ambiciozne brendove za njihov rad, primetivši: Teško je preceniti uticaj koji je Euro NCAP imao na putničke automobile.

„Inicijativu Euro NCAP vidimo kao deo novog i zanimljivog aspekta u našim razvojnim procesima“, rekao je Jacob Tharna, šef održivog transporta u Scania Trucks.

„Mi u Scaniji imamo solidnu reputaciju zbog našeg dugogodišnjeg rada sa aktivnom i pasivnom bezbednošću ui oko naših kamiona. Euro NCAP testiranje će, nadamo se, inspirisati celu industriju da pojača svoju igru i posegne za Euro NCAP zvezdama.“

U početku će shema primeniti seriju testova uključujući emulaciju scenarija sudara u stvarnom svetu, sa ciljem da podstakne proizvođače da poboljšaju vid vozača i uklope tehnologije za izbegavanje sudara.

Ali šema će se razvijati u narednim godinama, a Euro NCAP očekuje da će od 2027. godine biti potrebni povećani zahtevi aktivne bezbednosti oko manevrisanja. Zatim, od 2030. godine, organizacija će započeti testiranje kamiona u slučaju sudara kako bi podstakla poboljšanu pasivnu bezbednosnu zaštitu.

Dok teški kamioni u Evropi podležu mnoštvu zakonskih zahteva i propisa u oblastima kao što su težina, dužina, brzina i vreme vožnje, Scania je primetila da do sada industriji nije nedostajao zajednički, jedinstven sistem za procenu neobavezne bezbednosti. aspekte i funkcije.

Procena funkcionalnosti u vezi sa bezbednošću u kamionima je mnogo komplikovaniji zadatak nego kod putničkih automobila.

Teški kamioni su veoma raznovrsni i sa razlogom su napravljeni tako. Pristup Euro NCAP-a da započne u malom obimu i uči kako idu je mudra odluka; Komplikovano je, na primer, proceniti osnovne funkcije kao što su upravljivost na putu i ​​manevrisanje, dok su obe izuzetno važne – i razlikuju brend – sa aspekta bezbednosti.

Kompanija se poziva na procenu Euro NCAP-a da su teška teretna vozila uključena u 15 odsto svih poginulih na putevima, iako predstavljaju samo 1,5 odsto drumskih vozila.

Velika veličina kamiona i njihova potreba za prostorom doprinose faktorima, i zato su napredni sistemi za pomoć vozaču toliko vredni.

„Vidimo brz razvoj i upotrebu senzora i kamera, a sa Scania-ine strane smo uvereni da će oni pomoći u daljem povećanju bezbednosti i za kamione. Ipak, ne treba imati slepo veru u sisteme podrške; direktan vid i vešti vozači su i dalje osnovni i neophodni za pravu bezbednost.”

Standardi Truck Safe su razvijeni u proteklih 12 meseci kroz rad sa proizvođačima, kao i konsultacije sa prevoznicima, distributerima, osiguravačima, gradskim vlastima, zakonodavcima i putnim organizacijama.

Kamioni će biti testirani po sektorima, uključujući gradsku dostavu, distribuciju na autoputu, duge relacije i vozila za kiper i otpad.

„Buduća ocena Truck Safe će podstaći dobre bezbednosne performanse i u gradovima i na autoputevima i omogućiti optimizaciju operativne bezbednosti i troškova“, rekao je Metju Ejveri, direktor razvoja strategije u Euro NCAP-u.

„Novi regulatorni zahtevi primorali su proizvođače da povećaju bezbednosne performanse. Međutim, naš cilj je da napredujemo ka najboljoj praksi u svim vrstama bezbednosti vozila, a ne samo da ispunjavamo minimalne standarde – cilj koji smo uspešno postigli sa putničkim automobilima.”

Šema će proceniti različite ključne funkcije bezbednosne tehnologije, uključujući inteligentno prilagođavanje brzine (ISA).

„Dobro je poznato da je brzina faktor koji doprinosi mnogim nesrećama i dok kamioni imaju limitatore maksimalne brzine za autoputeve, oni ne sprečavaju prekoračenje brzine na drugim tipovima puteva“, navode u Euro NCAP.

ISA može automatski da očita ograničenje brzine i kontroliše brzinu vozila, što znači da vozač može da se fokusira na put i da ne brine o kršenju zakona. Sistem koristi kamere i GPS mapiranje da identifikuje ispravnu granicu i upozori vozača ako prekorači ograničenje ili čak spreči da kamion pređe brzinu. Ovi sistemi čak mogu da očitaju promenljiva ograničenja brzine koja vidimo na našim autoputevima i autoputevima.

Autonomno kočenje u nuždi (AEB) će biti još jedan fokus. Postavljen na kamione već nekoliko godina, postavlja radare postavljene na prednjem delu vozila, a ponekad i kameru, kako bi pomogla u identifikaciji objekata sudara.

Međutim, njegove performanse nisu bile tako visoke kao putnički automobili gde vidimo smanjenje od 40 odsto u prednjem delu u slučaju sudara pozadi.

„Euro NCAP veruje da bi ovi sistemi mogli da budu bolji i da pomognu u smanjenju devet odsto smrtnih slučajeva putnika u automobilu i 17 odsto smrtnih slučajeva putnika u kamionu koji se dešavaju kada kamion naleti na zadnji deo drugog vozila.

AEB takođe ima ključnu ulogu u zaštiti ugroženih učesnika u saobraćaju kao što su pešaci i biciklisti.

Euro NCAP je testirao AEB za pešake od 2016. godine, a svi novi automobili će reagovati i kočiti za prelazak pešaka – odraslih i dece. Međutim, samo jedan kamion ima sistem u proizvodnji. Ovi sistemi često spajaju podatke kamere, radara i upozoravaju vozača ili čak automatski koče. Euro NCAP želi da svi proizvođači ugrade AEB sisteme koji ne samo da mogu detektovati pešake koji prelaze već i bicikliste, pa čak i vozače eScootera. Smatra se da bi sistemi poput ovih mogli da spreče da trećina svih teretnih vozila naleti na pešake.“

Euro NCAP takođe priznaje doprinos određenim vrstama sudara visine kabina, što otežava vozačima da vide pešake i bicikliste u blizini kamiona.

Dok proizvođači kamiona reaguju povećanjem direktnog vida kao što je nagrađeno londonskim DVS sistemom – sa nižim kabinama, većim prozorima i dodatnim prozorima na vratima suvozača – Euro NCAP će testirati AEB u blizini skretanja i pomeriti tehnologije za prevenciju koje identifikuju neposredne sudare sa biciklistima ili pešaka i intervenišu brže nego što bi to uradio pažljiv vozač.

Što se tiče sistema za podršku trakama, Euro NCAP kaže da kamioni koji izlete sa puta ili skreću u suprotne trake predstavljaju 40 odsto smrtnih slučajeva u sudarima pojedinačnih vozila, a četiri odsto onih od čelnih sudara.

„Sistemi podrške u traci (LSS) mogu sprečiti ove sudare i dok je upozorenje obavezno u novim vozilima, Euro NCAP će testirati sisteme koji mogu sprečiti da vozilo izađe iz trake aktivnim upravljanjem vozilom“, navodi se u saopštenju.

„Sistemi za podršku trakama koriste kamere da identifikuju bele linije i ivice puta gde nema belih linija koje pomažu u smanjenju umora i čine naše puteve bezbednijim.”

Uključena su i elektronska „ogledala“, koja zamenjuju stvarna ogledala sistemom za praćenje kamere. Oni predstavljaju veće vidno polje od ekvivalentnih retrovizora i sa manje izobličenja slike, kaže Euro NCAP – i mogu u nekim slučajevima da prilagode pogled situaciji u vožnji, na primer tako što obezbeđuju širi ugao kada se skretanje u skretanju tako da vozač može pogledajte zadnji deo prikolice.

„Ovi sistemi takođe mogu biti posebno korisni kada su integrisani sa sistemima za informisanje o mrtvim uglovima i sistemima upozorenja, kako bi usmerili pažnju vozača na lokaciju kabine gde se potencijalna opasnost može videti, identifikovati i izbeći“, navodi se u saopštenju Euro NCAP.

Dodatak testiranja na sudaru kamiona od 2030. godine – ključno načelo postojeće šeme putničkih automobila – imaće za cilj dalje povećanje bezbednosti. Švedski kamioni su posebno morali da prođu testove sudara decenijama, ali poslednjih godina uvedeno je mnoštvo pasivnih i aktivnih bezbednosnih sistema koji su uvedeni u čitavoj industriji, uključujući najnovije revizije zakona o dimenzijama koje omogućavaju ugradnju dužih kabina zgužvane zone.

Dolazak električnih kamiona posebno je podstakao proizvođače da razviju sisteme za zaštitu baterija od udaraca i požara.

izvor&foto: transportoperator.co.uk

Pročitajte i...