Prednosti drumskog transporta robe

Statistički, drumski transport robe je najrasprostranjeniji način isporuke širom sveta. Na primer, pokazatelj prevoza tereta ovim vidom transporta u Evropi je preko 40%.

Koje su prednosti drumskog transporta tereta?

Način isporuke od vrata do vrata će vam dati priliku da uštedite vreme i materijalne resurse i omogućiće kontinuirane poslovne procese.‎ Ovo je plan transporta tereta koji omogućava povlačenje robe iz skladišta pošiljaoca i isporuku. u skladište primaoca po strožim rasporedima. Ovaj način isporuke se vrši samo drumskim transportom. Iz tog razloga, drumski transport je često uključen u multimodalne planove, na primer, kamion prevozi robu od skladišta pošiljaoca do luke, zatim se teret transportuje brodom i potom drumom do skladišta primaoca.

Svet ima više od 23 miliona kilometara puteva. U Evropi su brojke podjednako impresivne. Drugačije rečeno, neće biti teško dostaviti robu drumom na bilo koje mesto gde postoji put. Inače, putevi se grade čak i na tako teško dostupnim mestima kao što su džungle ili pustinje.

Pored toga, u većini slučajeva postoji nekoliko načina da se dođe do određene destinacije. Ovu činjenicu je važno uzeti u obzir prilikom planiranja rute za isporuku nestandardne robe. Na primer, ako prevozite robu čija visina prelazi 4 metra, deonice trase, koje uključuju železničke prelaze opremljene nadzemnim žicama, puteve koji prolaze ispod mostova ili one koji prolaze pored dalekovoda, treba da budu isključeni iz rute.

Moguće je izabrati adekvatan način drumskog transporta za prevoz bilo koje vrste tereta, što omogućava širok izbor modela kamiona. Na primer, drvo se prevozi u kamionima za drvoseče, a laki naftni proizvodi se transportuju u posebnim cisternama. Izotermni kombiji se koriste za prevoz lekova, hrane, svežeg cveća i druge robe osetljive na temperaturu.

Za drumski transport ne postoje vremenska ograničenja za isporuku robe, jer, za razliku od brodova i aviona, drumski teretni transport ne zavisi od reda vožnje morskih luka ili aerodroma. Pored toga, vremenski uslovi u manjoj meri utiču na motorni saobraćaj, mada ima i izuzetaka, na primer, isporuka za vreme obilnih kiša, zaleđenih puteva ili snežnih padavina jednostavno nije bezbedna.

Drumski teretni transport je prepoznat kao najjeftiniji način isporuke tereta. Da biste optimizovali svoje troškove i smanjili vreme tranzita, potrebno je samo da izaberete adekvatan način transporta i iscrtate ispravnu rutu.

Cifre takođe idu u prilog drumskom saobraćaju. Prema podacima Eurostata, u 2018. evropske transportne kompanije isporučile su više od 653 miliona tona robe drumom. Ovaj indikator nastavlja da raste.

izvor&foto: motonewstoday.com

Pročitajte i...