Povezana automatizovana vožnja: mogućnosti i izazovi za drumski transport

Iz IRU, međunarodne unije za drumski transport, rekli bismo, najvišeg međunarodnog tela ove grane saobraćaja, dolaze nam inovacije na polju razvoja automanizovane vožnje. Tendencije važnosti razmene pouzdanih i potpunih informacija o novim tehnologijama, direktno potkrepljuje baza znanja ARCADE CAD, platforma za razmenu takvih informacija. Cilj je olakšati razvoj sigurnih i primenljivih rešenja za automatizaciju koja odgovaraju postojećim izazovima. Ova baza objedinjuje dragocene uvide i korisno je sredstvo za prevoznike koji žele da saznaju više o primeni ili upravljanju, tj. pilotiranju pomoću CAD tehnologije – povezanog automatskog upravljanja (Connected Automated Driving).

CAD ima potencijal da poboljša bezbednost na putevima i doprinese dekarbonizaciji, ali njegove koristi za društvo moći ćemo da uvećamo samo ako svi sektori budu u stanju da efikasno razmenjuju iskustva i brzo pristupe informacijama o propisima. Zbog toga IRU daje prioritet CAD-u u svojim istraživačkim i inovacionim aktivnostima.

Zapravo, IRU razvija sledeće oblasti u cilju primene CAD tehnologije:

Bezbednost: Tehnički standardi za rad autonomnih vozila moraju biti usklađeni i interoperabilni. Tehnologija mora biti robusna i rigorozno testirana kako bi se osiguralo funkcionisanje u različitim vremenskim i saobraćajnim uslovima. Tokom faze tranzicije treba podsticati prosuđivanja u kontrolisanom području i u određeno vreme. Od vitalnog je značaja da ova ispitivanja uključuju profesionalne prevoznike koji će u budućnosti primenjivati ove tehnologije.

Podaci: Sigurnost podataka u vezi sa CAD-om je veoma važna tema. Potreban je adekvatan regulatorni okvir za protok podataka na relaciji B2B. Vozila opremljena digitalnim sistemima mogu proizvesti do 25 GB podataka svakog sata. Kako se bude CAD razvijao, ovo bi moglo porasti na terabajt podataka. Potreban je pravni okvir EU da bi se razjasnila prava operatora u pogledu podataka koja generišu, poseban pristup podacima, korišćenje i ponovnu upotrebu. Takođe bi trebalo definisati odgovornost i obaveze agregatora podataka.

Društveni uticaj: Sa automatizovanom vožnjom, poslovi u drumskom transportu će se iz korena promeniti i sektoru će biti potrebna jasna vizija budućnosti njegovih ljudskih resursa. Transportni radnici i operatori moraju biti pravilno obučeni za suočavanje sa novim digitalnim izazovima. Jednako važne biće mere podrške za olakšavanje tranzicije za mala i srednja preduzeća. Neophodno je osigurati jednake uslove za sprečavanje monopola u industriji automatizovanog transporta.

Inicijative poput CAD baze znanja koristiće rukovodiocima, operatorima i vozačima. Primena CAD-a je još uvek u povoju, ali pilotske aktivnosti su uveliko u toku i samovozeći testovi na kratkim deonicama već funkcionišu u nekim oblastima.

IRU je glas za više od 3,5 miliona operatora drumskog prevoza u preko 80 zemalja. Samo učešće u projektima poput ARCADE i Drive2theFuture, od vitalnog je značaja za brzi prelazak na CAD koji je siguran, bezbedan i održiv.

izvor: iru.org

Image by Julien Tromeur from Pixabay

Pročitajte i...