Poput Holandije i Nemačka prisvaja nove tehnologije za daljinsku kontrolu tahografa

Pre nešto više od nedelju dana, vlasti u Holandiji obelodanile su da sprovode testiranje tehnologije koja može daljinski da proveri podatke tahografa sa puta. Sada to radi i policija u Nemačkoj, a testovi se trenutno sprovode na autoputu A4 u Saksoniji.

Prema mdr.de, nemačko Ministarstvo unutrašnjih poslova nada se da će nova tehnologija omogućiti policiji da vrši objektivnije i brže kontrole – posebno na graničnom saobraćaju u regionu Gorlitz.

Kao i u Holandiji, nemačke vlasti će koristiti sistem sa namenskom opremom za komunikaciju kratkog dometa (DSRC). Saksonija je prva savezna država u kojoj će DSRC sistem biti uveden svestrano.

Prema ministarstvu, policija može pomoću te tehnologije utvrditi da li postoje neke abnormalnosti u kamionu, a da ga ne mora zaustaviti. Podaci treba da pružaju informacije službenicima sa tahografa kamiona, uključujući i to da li je prekinuto napajanje ili je vozačeva kartica nevažeća ili neispravna. Ako sistem locira nepravilnosti u tahografu, službenici će izvršiti temeljne provere na tom kamionu. Podaci se čuvaju samo dok traje kontrola.

Frank Wobst, šef inspekcije saobraćajne policije Gorlitz, kaže da će nova tehnologija dati veliki doprinos povećanju bezbednosti u saobraćaju jer će saobraćajna policija moći da radi „preciznije i uspešnije“.

Prema vlastima u Saksoniji, broj kamiona na autoputevima na području za koje je odgovorna policijska uprava Gorlitz gotovo se udvostručio sa 5.693 dnevno u 2010. godini na 10.820 dnevno u 2020. godini. Ministar unutrašnjih poslova Saksonije veruje da će nova tehnologija doprineti tome da vizuelno neupadljiva vozila mogu biti predmet ciljane kontrole.

*izvor: trans.info; foto: pixabay.com

Pročitajte i...