Poput Francuske i Španija uvodi nalepnice za slepe uglove za kamione

Španska Generalna direkcija za saobraćaj (DGT) uvodi signalizaciju mrtvog ugla za komercijalna vozila. Cilj je smanjiti broj nesreća u kojima učestvuju kamioni i ugroženi učesnici u saobraćaju, poput biciklista i motociklista. S obzirom na to da je Francuska već učinila slično, razumljiva je bojazan da bi kamioni koji se kreću Evropom uskoro mogli biti prekriveni nalepnicama upozorenja iz različitih zemalja.

Označavanje mrtvih tačaka na kamionima je od početka ove godine u Francuskoj obavezno. Sada je i španski DGT odlučio da uvede sličnu nalepnicu. Međutim, za razliku od Francuza, Španci za sada preporučuju samo postavljanje nalepnica upozorenja. Zbog toga ne postoji kazna za njihovo odsustvo.

Kako objašnjavaju iz Uprave, mrtve tačke su glavni razlog za najopasnije situacije na putevima na kojima je dominantno prisustvo kombija, kamiona ili autobusa. Zbog toga je DGT objavio posebna uputstva koja se trenutno primenjuju, uključujući upotrebu nalepnice koja označava slepu tačku.

Nalepnice sadrže piktogram opasnosti i sledeću frazu: „Opasnost. Slepo mesto! ”, Praćeno ikonom koja prikazuje vozilo i ugroženog korisnika.

Svaki tip vozila ima svoju nalepnicu, koja mora biti odobrena i imati reflektujuću površinu, u žutoj, crvenoj, crnoj i beloj boji. Ne razlikuju se samo po piktogramima već i po dimenzijama (na manjim vozilima su manje).

Španske nalepnice za upozorenje na mrtvi ugao biće dostupne samo kod ovlašćenih prodavaca i moraju ispunjavati tehničke zahteve (u pogledu dimenzija, materijala koji se koristi itd.).

Koja vozila podležu DGT preporukama?

– vozila za prevoz lica sa više od 9 sedišta, uključujući vozača (M2 i M3), na primer minibuseve, autobusi.

– vozila za prevoz robe kategorija N1 (najveće dozvoljene mase ispod 3,5 t), N2 (najveće

– vozila za transport otpada u urbanim sredinama (N2 i N3).

Postoje izuzeci za vozila čija konstrukcija onemogućava lepljenje nalepnice (npr. Nosači automobila, kontejnerska vozila i vozila na platformi).

Nova nalepnica ne sme zaklanjati bilo koje druge tablice, signale, svetla ili svetlosne uređaje kojima se vozila po zakonu moraju opremiti.

Broj nalepnica i pozicije

Broj nalepnica i njihov raspored varira u zavisnosti od tipa vozila. Visina na kojoj se moraju nalaziti se ne menja, uvek je između 0,90 i 1,50 m od tla.

Na primer, autobusi, kombiji i kruti kamioni, na kojima budu postavljane nalepnice, moraju imati tri nalepnice: dve sa bočnih strana i jednu sa zadnje strane.

Nasuprot tome, zglobna vozila će morati da istaknu pet nalepnica. Dva na kabini (sa strane) i još tri na prikolici (dva sa strane i jedan sa zadnje strane).

*izvor i foto: trans.info

Pročitajte i...