Ponovo pomeramo kazaljke na satu. A evo šta da radimo sa tahografom

Teoretski, još jedan sat sna – to je ono što dobijamo zahvaljujući godišnjoj promeni vremena. Za prosečnog vozača, problemi su uglavnom vezani za haos u redovima vožnje. Međutim, za transport, koji se oslanja na tahografe, jesenje i prolećno podešavanje satova generiše mnogo veću odgovornost.

U noći sa 29. na 30. oktobar pomeramo kazaljke za jedan sat unazad. Zašto je promena vremena u tahografu odgovornost svakog preduzeća?

Transportna industrija se zasniva na veoma važnom elementu – vremenu. U slučaju nepravilne upotrebe opreme, možemo se izložiti posledicama nepravilne upotrebe tahografa ili jednostavno napraviti grešku u svakodnevnoj analizi radnog vremena vozača. A to dalje može rezultirati novčanim kaznama i nepravilnostima u evidenciji.

Promena vremena u analognom tahografu

Iako su analogni tahografi manje zastupljeni u vozilima, njihovo prisustvo je i dalje primetno. Ako koristite takav uređaj, zapamtite da se najtačnije informacije mogu dobiti direktno iz uputstva koje je pripremio proizvođač.

Međutim, obratite pažnju na najvažniji element promene vremena. Jedan od najčešćih problema je samo pomeranje vremena. Kod analognih tahografa, sat treba da se pomeri 23 sata unapred (u većini tahografa nije moguće pomeriti sat unazad).

Dakle, napravimo jednu punu rotaciju sata, a zatim dodamo još 11 sati. Najčešća greška je smena od samo 11 sati koja može dovesti do situacije da umesto 7.00 ujutro bude 19 časova. Nakon podešavanja sata, preporučuje se da testirate tablu nekoliko minuta i uklonite je. Zahvaljujući tome bićemo sigurni da je grafikon nacrtan na pravom mestu ili da je potrebna korekcija.

Promena vremena u digitalnom tahografu

Digitalni tahograf je mnogo napredniji uređaj jer radi po univerzalnom vremenu UTC. Shodno tome, ovo znači da je ovo vreme nezavisno od vremenskih zona. Osim toga, samo UTC vreme se ne može menjati, a podešavanje vremena u uređaju se odnosi samo na takozvano lokalno vreme na tahografu.

Kod takvog uređaja ključnu ulogu igra program koji analizira prekršaje i obračunava radno vreme. Ovaj program će, u sopstvenom algoritmu, pomeriti vremensku zonu. Sama promena zavisi od zemlje u kojoj je vozilo registrovano. Štaviše, neki sistemi vrše korekcije tačno u naznačeno vreme, dok drugi menjaju podešavanja tek nakon što se vozilo zaustavi. Zahvaljujući tome, ništa ne remeti prirodnu evidenciju vožnje koju tahograf pravi tokom UTC.

*izvor: trans.info; foto: unsplash.com

Pročitajte i...