Poljska počinje da proverava podatke tahografa na daljinu

Ranije ovog meseca, inspektori drumskog saobraćaja u severnoj Poljskoj postali su prvi u zemlji koji su počeli da testiraju tehnologiju daljinskog očitavanja tahografa.

Kako najnovija generacija tahografa mora biti opremljena mogućnošću bežične komunikacije kratkog dometa, ovi uređaji se mogu proveriti ne samo ručno, već i dok su kamioni u pokretu. Komunikacija sa tahografima je omogućena preko DSRC (Dedicated Short-Range Communication) koji omogućava korisnicima da preuzmu kumulativne informacije iz vozila u prolazu za manje od sekunde.

To je mali paket podataka – 19 parametara koji obaveštavaju inspektore da li su u tahografu registrovani problemi.

Kodirani podaci odlaze u kompjuter ovlašćenog lica i nakon dekodiranja dobijaju brz odgovor da li je možda bilo manipulacije. Ako se otkrije moguća manipulacija, vozilo se tada može zaustaviti radi pregleda. U ovom trenutku inspektori mogu da preuzmu sve podatke sa tahografa i izriču kazne kada je to potrebno.

Takođe, inspektori mogu da provere da li je vozač upravljao vozilom bez kartice i, između ostalog, da li je tahograf zabeležio prekoračenje brzine.

Poljska nikako nije jedina zemlja u Evropi koja proverava podatke tahografa na daljinu. Holandski inspektorat za puteve od sredine leta testira daljinske provere pametnih tahografa. U junu su testovi obavljeni na putu i ​​iz vozila u pokretu. Provere su vršene i na mostovima koji prelaze autoputeve.

Ispitivanje opreme nastaviće se tokom cele godine i može se produžiti za još godinu dana. Nakon toga, biće doneta odluka o tome koji sistem će koristiti – dovođenje inspektorata u dobru poziciju kada će pametni tahografi biti mnogo češći 2024. uređaji koji omogućavaju daljinski prenos podataka).

izvor&foto: trans.info

Pročitajte i...