Pametni sistem za kontrolu brzine kamiona na autoputu Brenner

Italijanski operater autoputa A22 Brenner (Autostrada del Brennero) planira da instalira pametni sistem upravljanja za kontrolu brzine kamiona, a samim tim i saobraćaja. Deo pametnog sistema biće instaliran na površinu autoputa, a druga komponenta u kamione, izveštavaju italijanski nacionalni mediji RAI News.

Cilj nove tehnologije je da se tranzit ravnomerno odvija preko autoputa i kroz dolinu. Autostrada del Brennero nada se da će pametni sistem smanjiti vreme vožnje i gužve u saobraćaju za 20 do 30 procenata.

Kontrola prometa teške robe je stalni problem

Autoputem preko prolaza Brenner upravljaju dve kompanije, jer se nalazi na granici Austrije (A13 i a12, kojima upravlja Asfinag) i Italije (A22, kojom upravlja Autostrada del Brennero).

Kontrola prometa teške robe kroz prolaz Brenner već je nekoliko godina bolan problem za Tirol. Iako se promet, razume se, smanjio tokom pandemije koronavirusa, u novije vreme se skoro vratio na svoju pretkovidnu stopu.

Operator Tirola uveo je blok-provere za kontrolu broja kamiona na autoputu u 2018. Ogorčenje vozača kamiona bilo je nesporno; na bavarskoj strani autoputa došlo je do zastoja u dužini od 80 kilometara. Susedne zemlje su se usprotivile toj meri nekoliko puta od njenog uvođenja.

To, međutim, nije odvratilo Tirol od nastavka upotrebe sistema upravljanja saobraćajem.

Trenutno nema više dostupnih informacija o planiranom pametnom sistemu, međutim, plan otvara mnoga pitanja: kako će se kontrolni uređaji instalirati u kamione? Koliko će to koštati? Koji su dokazi da bi sistem bio siguran i efikasan?

*izvor: trans.info; foto: unsplash.com

Pročitajte i...