Paket mobilnosti – promena koja bi mogla zadovoljiti industriju

20. avgusta stupile su na snagu prve odredbe paketa o mobilnosti, uključujući, između ostalog, produženje vremena vožnje. Vozač će moći produžiti vožnju za jedan sat, a u nekim situacijama čak i za dva. Stručnjaci ne sumnjaju da će mnogi vozači i prevoznici biti zadovoljni ovom promenom. Ali moraju biti oprezni.

Srećnih dvanaest“ – tako industrija naziva član 12. Uredbe 561/2006 o vremenu vožnje i odmora, koja je i pre dozvolila mogućnost prekoračenja ograničenja u izuzetnim situacijama. Od sada, međutim, ovo proširenje je postalo još veće.

Paket mobilnosti uvodi mogućnost produženja dnevnog i nedeljnog vremena vožnje i celokupnog vremena rada pojedinog vozača do 2 sata iznad postojećih standarda. Ovo se odnosi na vanredne situacije: nesreća, neočekivani zastoj, zastoji na granici, sanitarni pregledi COVID-19, itd…

Šta to znači u praksi? Dnevna i nedeljna ograničenja vožnje ostala su nepromenjena, ali uspostavljen je okvir za kršenje ovih ograničenja pri povratku recimo u bazu kompanije.

Međutim, trebalo bi biti jasno da će dodatno radno vreme biti dozvoljeno samo u izuzetnim slučajevima.

Stoga je potrebna posebna pažnja da se ne ugrozi sigurnost ostalih učesnika u saobraćaju i obavezno je napraviti ispis (ili čak nekoliko) koji će opisati razlog odstupanja od pravila. Ako se traži parking za odmor ili mesto za odmor na ruti, isplati se napraviti ispis svaki put kada izađemo na uzastopna parkirališta u potrazi za mestom.

To nije sve. U paketu za mobilnost jasno je navedeno kada se radno vreme može prekoračiti za jedan sat, a kada za dva.

Možemo ga prekoračiti za najviše 1 sat kada planiramo smanjeni nedeljni odmor. U tom slučaju, propisi se ne mogu kršiti izvan ovih 60 minuta. Međutim, ukoliko se vozač vrati kući na duže stajanje (npr. za redovan odmor), propisi se mogu prekršiti i do dva sata.

Takođe treba imati na umu da takva povreda radnog vremena podrazumeva i obavezu da se napravi dodatna pauza.

Produženo radno vreme samo je jedno od retkih novih pravila koja stupaju na snagu. Paket mobilnosti takođe zahteva od prevoznika da organizuju radno vreme svojih vozača na takav način da mogu da ostanu u bazi.

Za to vreme trebali bi uzeti barem jedan redovni nedeljni odmor ili nedeljni odmor duži od 45 sati kao nadoknadu za smanjeni nedeljni odmor. Pored toga, vozači će morati da odmaraju duže od 45 sati, ne u kabini vozila, već na namenskom, sigurnom mestu sa sanitarijama.

Od 20. avgusta paket mobilnosti menja pravilo o nedeljnom odmoru (snižen i redovan). Od trenutka kada nova pravila stupe na snagu, vozač će morati da koristi dva redovna odmora i jedan redovni skraćeni period odmora u roku od dve nedelje rada.

Image by dewdrop157 from Pixabay

Pročitajte i...