Otvorena nemačko-holandska granica za dugačke kamione

Nemački i holandski ministri saobraćaja potpisali su bilateralni sporazum o prekograničnom saobraćaju dugačkih teretnih vozila. Kamioni dužine 25,25 metara sada mogu učestvovati u međunarodnom transportu između dve zemlje.

Sporazumom osiguravamo da dugački kamioni mogu bolje iskoristiti svoje prednosti preko granica“, rekao je nemački savezni ministar transporta Andreas Scheuer.

Da bi holandski teretni kamioni bili na putu u Nemačkoj, moraju da zadovolje nemačke propise i bezbednosne standarde. Na primer, uslovi su  „pomoćnik pri skretanju“ (turning assistant) i maksimalna granica težine od 40 tona (ili 44 tone u kombinovanom transportu).

Budući da dva duga kamiona mogu zameniti tri obična, vlade obe zemlje nadaju se da će sporazum pomoći u smanjenju saobraćaja na putevima, potrošnje goriva i emisiji štetnih gasova i time učiniti transport efikasnijim i klimatski prihvatljivijim.

Preduslov za prelazak granice sa Nemačkom je da se isti zahtevi iz Uredbe o izuzeću dugačkih kamiona primenjuju na holandske dugačke kamione kao i na nemačke dugačke kamione. To uključuje tehničke zahteve kao što su „pomoćnik pri skretanju“ i definicija maksimalne težine od 40 tona (ili 44 tone u kombinovanom transportu).

Holandija takođe pregovara sa Danskom i Češkom o sličnom sporazumu.

*izvor: trans.info; foto: pixabay.com

Pročitajte i...