Oman se pridružio klubu TIR i postao operativna članica

Oman je najnovija zemlja zalivske regije koja postaje operativna članica TIR-a, otvarajući svoj regionalni i međunarodni trgovinski potencijal.
S obzirom da se očekuje da će promet na Bliskom istoku pasti za 19%, prema podacima iz IRU-ovog izveštaja o uticaju COVID-19, ušteda troškova je posebno važna za omanske prevoznike u drumskom prevozu. TIR daje odgovor na ovu potrebu uklanjanjem bilo kakvih dodatnih carinskih garancija u tranzitnim zemljama, ubrzavanjem procedura prelaska granice i smanjenjem operativnih troškova za preduzeća.
Oman se obavezao da će operativno pristupiti TIR-u na svetskom kongresu IRU-a 2018. održanom u Muskatu. Od tada IRU, Omanska carina i članovi IRU-a ASYAD i SINYAR blisko sarađuju kako bi uspešno implementirali TIR u Omanu.
S namenskim trakama TIR-a između Omana i UAE-a i postojećim trgovinskim vezama s drugim operativnim zemljama TIR-a, uključujući Indiju, Pakistan i Kinu, Oman može iskoristiti brži i sigurniji tranzit u regiji i šire.
Podsećamo, ranije smo izveštavali o tome da je prvi TIR prevoz između Saudijske Arabije i UAE prešao granicu za samo četiri sata umesto uobičajena dva dana, što je primer velike koristi koju TIR može doneti regionu.
Kao sledeći korak, Oman je pokazao snažno interesovanje za uvođenje eTIR-a što je pre moguće. Rešenje bez papira će dodatno ubrzati carinske postupke i smanjiti potrebu za kontaktom ljudi na granicama, dodatno omogućujući operaterima da poštuju mere zaštite COVID-19.

izvor: iru.org
foto: Image by Sue Todd from Pixabay

Pročitajte i...