Od kopneno zaključanog do kopnenog povezanog: Uzbekistan u srcu evroazijske trgovine

Lideri transportnog sektora okupili su se u Taškentu da razgovaraju o olakšavanju trgovine i ključnoj ulozi Uzbekistana u razvoju i digitalizaciji evroazijskih logističkih lanaca. IRU je bio tamo.

Nedavna konferencija „Međunarodni drumski transport: Izazovi i mogućnosti“ u Taškentu, koju je organizovao član IRU AIRCUZ, fokusirala se na rastuću ulogu Uzbekistana kao centralne tranzitne zemlje i izazove i mogućnosti koji predstoje.

Generalni sekretar IRU-a Umberto de Preto, koji je govorio na otvaranju događaja, između ostalog je rekao: „Uzbekistan je ključna raskrsnica u centralnoj Aziji i hiljadama godina je bio centar trgovine za ljude i robu. A danas, pretvarajući se iz zemlje sa dvostrukim izlazom na more u zemlju sa kopnom, vizija Uzbekistana koja gleda u budućnost pomaže sektoru da nastavi da se kreće u trgovini.“

„Uzbekistan je drugi najveći izdavalac TIR karneta i ne sumnjam da mogu da nastave da izdaju sve više svake godine. To može značiti samo jedno: veću međuregionalnu trgovinu i prosperitet.“

Razgovori na visokom nivou

Umberto de Preto je takođe održao sastanke na visokom nivou sa Mahkamovim Ilhomom Rustamovičem, ministrom saobraćaja Uzbekistana, i Mavlonovom Akmalksujom Jusupovičom, predsednikom Državnog carinskog komiteta, general-majorom Carinske službe.

Ističući ključnu ulogu Uzbekistana u povećanju efikasnosti drumskog saobraćaja, Umberto de Preto je rekao: „Jedan od načina da se transport učini još efikasnijim je prihvatanje digitalizacije, što je nešto što Uzbekistan radi. Osim „hardvera“ transportne infrastrukture, nesumnjivo je da „softver“  zaista čini razliku u tome da transport bude brži, isplativiji i sigurniji.“

Novi koridori razvijeni sa TIR-om

Zajedno sa AIRCUZ-om, kao i drugim članovima IRU i carinskim vlastima iz Uzbekistana i regiona, IRU je pomogao u razvoju novih TIR koridora, povezujući Uzbekistan i Centralnu Aziju sa dubokim morskim lukama u Pakistanu i drugim lokacijama.

Samo u protekloj godini, nekoliko novih koridora je postalo aktivno uz učešće Uzbekistana, uključujući Tadžikistan i Kirgistan, Iran preko Avganistana i od Uzbekistana – preko ovih zemalja – do Pakistana, Turske, Ujedinjenih Arapskih Emirata i, nedavno, do Indije.

Sami drumski prevoznici – iz Uzbekistana i susednih zemalja – su u velikoj meri podržali ove napore, vodeći pionirske nove usluge duž ovih novih koridora.

*izvor: iru.org; foto: unsplash.com

Pročitajte i...