Od 2021. godine nove cene putarina u Belgiji

Jedna belgijska regija povećaće putarinu za teška teretna vozila iznad 3,5 tone. Ovo je samo najnovija promena stope koja je najavljena tokom koronavirusne krize.
Od 1. januara 2021. u Valoniji će se primenjivati nove, veće stope putarine. Razlog za rast je prilagođavanje cena situaciji na tržištu, odnosno inflaciji i rastućim troškovima.
Flandrija i Brisel povećali su naknade u julu ove godine, uprkos protestima industrije pogođene pandemijom koronavirusa. Prema belgijskoj transportnoj organizaciji Febetra, podizanje cena tokom pandemije koronavirusa može se pokazati ‘smrtonosnim’ za industriju, ali belgijska vlada se nije povukla od povećanja putarine ni sredinom ove, ni početkom sledeće godine.
Evo stopa putarine koje će se primenjivati od početka sledeće godine

Slika 1. Cene putarina u Belgiji od 01.01.2021. godine

Zbog promena u stopama, OBU softver će automatski preuzimati ispravke, a u zavisnosti od verzije softvera, ponašanje uređaja može se malo razlikovati. U većini slučajeva potrebno je samo nekoliko sekundi da se OBU ažurira najnovijim stopama pre nego što lampica postane zelena. Za neke kutije to može potrajati 3 minuta “, objašnjavaju u Satellicu, jednom od šest dobavljača usluga naplate u Belgiji.
Neki uređaji će se morati automatski pokrenuti da bi dovršili postupak ažuriranja. Ažuriranje ne bi trebalo da traje duže od 5 minuta.

izvor: trans.info; viapass.be
Image by Marko Bukorovic from Pixabay