Širom Evrope očekuje se značajno poskupljenje AdBlue aditiva

Slovački prevoznici su navodno počeli panično da kupuju AdBlue nakon što je Duslo, najveća fabrika AdBlue u Evropi, objavila obustavu proizvodnje aditiva zbog visokih cena gasa. Nemački dobavljač SKW Piesteric je takođe smanjio proizvodnju, kao i Yarina fabrika u Italiji. Očekuje seznačajno povećanje cena AdBlue-a.

Zbog nedavnog povećanja cena gasa, postoji bojazan da bi širom Evrope moglo doći do nestašice AdBlue-a. Vest stiže nakon što je slovački Duslo, najveći proizvođač AdBlue u Evropi, objavio da je obustavio proizvodnju. Razlog za privremenu obustavu proizvodnje je visoka cena gasa, kažu u kompaniji.

Potražnja za AdBlue-om je već porasla u Bratislavi pošto su potrošači počeli sa, blago rečeno, paničnom kupovinom, s obzirom da su glasine o obustavi proizvodnje u Duslu već kružile i pre nego što je saopštenje objavljeno. Jedan slovački prevoznik je izjavio za češki novinski portal Moravskoslezsky Denik da već plaća duplo više za AdBlue nego nedelju dana ranije.

Pošto je veliki broj teških teretnih vozila u skladu sa standardima Euro 4, Euro 5 i Euro 6 opremljen SCR sistemom i stoga koriste AdBlue, suvišno je reći da je nedostatak aditiva više nego zabrinjavajući.

U Italiji dvostruko povećanje cena dok su zalihe na izmaku

Italijanski transportni sindikat je takođe upozorio na nestašicu AdBlue-a, delom zbog četvoronedeljne obustave proizvodnje u fabrici Yara u Ferari, a uglavnom zbog panične kupovine, prenosi Transporto Europa.

Prema rečima generalnog sekretara udruženja Mauricija Longa, zalihe AdBlue-a ubrzano nestaju.

Cena AdBluea je navodno udvostručena u zemlji sa 250 na 500 evra za hiljadu litara.

Privremene izmene cena u UK

Proizvođač AdBlue-a, Yara, uvela je privremenu doplatu na prodaju svoje tečnosti Air1 AdBlue, zajedno sa generičkim proizvodima amonijaka, uree i azotne kiseline, izvestio je Business Live krajem septembra.

Norveška kompanija, koja ima sedište u Velikoj Britaniji u Grimsbiju i glavne lučke operacije u Imingemu, dodaje više od 5 funti po litru AdBlue-u.

Yara je takođe najavila privremenu suspenziju svih minimalnih obaveza “uzmi ili plati” i ekskluzivnog snabdevanja od 1. oktobra.

*izvor: trans.info

Pročitajte i...