Obeleženo 75 godina postojanja Komiteta za unutrašnji transport UNECE-a

Povodom obeležavanja 75 godina postojanja Komiteta za unutrašnji transport (ITC), kao dela Ekonomske komisije OUN za Evropu, koji je njen sastavni deo od samog osnivanja, odran je 75. ministarski sastanak ITC-a, kome su prisustvovali visoki rukovodioci i ministri vlada iz celog sveta.

Ministarskom sastanku je prisustvovao, između ostalih, i generalni sekretar IRU-a Umberto de Preto, koji je tom prilikom naglasio da IRU stoji rame uz rame sa ITC-om i njenim državama članicama, kako bi se osigurala mobilnost ljudi i robe drumom, unapređujući ekonomski rast i prosperitet za sve.

Posle 75 godina, duh rada ITC-a je i dalje na čelu transportne politike i transportne povezanosti. ITC je relevantniji nego ikad, Umberto De Pretto, Generalni sekretar IRU.

Ono što se može istaći kao važno sa održanog sastanka, jeste i to da drumska industrija traži od ITC-a da obezbedi globalnu koordinaciju i smernice u rešavanju novih izazova, uključujući dekarbonizaciju i digitalizaciju, prvenstveno kroz brže uvođenje eTIR-a. Na nekoliko bilateralnih sastanaka sa ministrima razgovaralo se o njegovoj implementaciji, kao i o Zelenom dogovoru IRU-a.

Dugotrajno pravo javno-privatno partnerstvo između UNECE i IRU je možda najstarije i najuspešnije javno-privatno partnerstvo u sistemu UN. UNECE deluje kao čuvar ključnih konvencija o drumskom transportu, kao što su TIR, ADR i CMT konvencija, i IRU kao implementacioni deo tih konvencija.

Komitet za unutrašnji transport, osnovan 1947. godine, je najviše telo koje donosi politiku UNECE u oblasti transporta. ITC predstavlja međuvladin forum oko koga se zemlje okupljaju kako bi stvorile alate za ekonomsku saradnju i usvojile međunarodne pravne instrumente o unutrašnjem saobraćaju.

izvor: iru.org / foto: unsplash.org

Pročitajte i...