Novina za „Paket mobilnosti 1“ – jedinstven portal za drumski transport EU

IRU, svetska organizacija za drumski saobraćaj, pokrenula je novi portal za sektor transporta koji na jednom mestu i u formatu koji je lako čitljiv objedinjuje ključne informacije o primeni pravila Paketa mobilnosti 1 širom EU.

Ova inicijativa IRU-a će omogućiti prevoznicima putnika i robe i drugim akterima u ovoj grani privrede da budu u toku sa najnovijim dešavanjima u pravnim, praktičnim i operativnim aspektima novih pravila na nivou EU i na nacionalnom nivou. Većina sekcija portala je javno dostupna, a neke oblasti su rezervisane za članove IRU.

Direktorka za zastupanje IRU-a za EU, ​​Raluca ​​Marijan, rekla je tim povodom: „IRU i njeni članovi su poslednjih godina neprestano pozivali vlasti da razjasne i protumače pravila Paketa mobilnosti 1 kako bi transportne kompanije mogle da ih razumeju i da ih u potpunosti poštuju.“

„Ovaj novi portal objedinjuje sve na jednom mestu. To će olakšati i ubrzati pretragu ključnih informacija i približiti zakon onima koji moraju da ga primenjuju. Nastavićemo da ga ažuriramo novim informacijama i pojašnjenjima od strane EU i nacionalnih vlasti“, dodala je ona.

Pre skoro dve godine, u avgustu 2020, zakonodavci EU usvojili su najsveobuhvatniji paket društvenih i tržišnih pravila za pristup drumskom saobraćaju, Paket mobilnosti 1, nakon četiri godine intenzivnih pregovora.

Ovaj novi portal sa jednim prozorom sve to objedinjuje, sa resursima, ažuriranim informacijama, mapama i linkovima u četiri ključne oblasti: pravila o vremenu vožnje i odmora i tahografima; upućivanje vozača na prevoz; pristup profesiji; i pristup tržištu za drumski teretni transport. Dostupni su i najnoviji nivoi naknada za upućene vozače teretnog transporta.

*izvor: iru.org; foto: unsplash.com

Pročitajte i...