Novi standardi EU imaju za cilj da poboljšaju nivo usluga i bezbednosti parking površina

Evropska unija odobrila je novu uredbu o obezbeđivanju sigurnih i bezbednih parking mesta za kamione. Nove mere imaju za cilj da obezbede adekvatne uslove za profesionalne vozače tokom njihovog zakonski propisanog vremena odmora.

Sledeći uputstva Paketa mobilnosti, Evropska komisija (EK) objavila je novu direktivu u kojoj se navodi minimalni nivo usluge koju bezbedna i sigurna parking mesta moraju da pružaju profesionalnim vozačima.

Određivanjem minimalnog nivoa usluge, EK namerava da poboljša situaciju u vezi sa sigurnim i bezbednim parking prostorima (SSTPA) u Evropskoj uniji (EU). EU planira da to postigne usklađivanjem standarda za ocenjivanje i sertifikaciju parking prostora za kamione i uspostavljanjem okvira za kompatibilna rešenja informacionih komunikacija i tehnologije (ICT).

Prema novim merama, sigurne i bezbedne parking površine sertifikovane po standardima Unije moraju da ispunjavaju minimalni nivo usluga, i to:

Prilagođene sanitarne objekte , kao što su odvojeni radni toaleti i tuševi za muške i ženske korisnike. Dodatno, objekti za bezbedno parkiranje moraju da imaju slavine za toplu vodu i sapun za ruke, kao i svakodnevno čišćenje i inspekciju svih objekata u redovnim intervalima.

Mogućnosti kupovine i potrošnje hrane i pića (grickalice i pića) takođe moraju biti dostupni 24/7. Štaviše, nova mera navodi da će biti na raspolaganju i trpezarija za vozače.

Komunikacioni linkovi, odnosno internet veza, mora biti dostupna svim korisnicima besplatno na sigurnim i bezbednim parking prostorima.

Napajanje, kao što su električne utičnice, takođe će biti neograničene za ličnu upotrebu. Pored toga, do 31. decembra 2026. elektroenergetski objekti za hladnjače takođe moraju biti dostupni na licu mesta.

Obezbeđivanje kontaktnih tačaka i protokola za hitne slučajeve kako bi se obezbedilo bezbedno odvijanje saobraćaja na svim bezbednim parking prostorima. Kontakti za hitne slučajeve moraju biti prikazani barem na zvaničnom nacionalnom jeziku i engleskom i podržani lako razumljivim piktogramima.

Pored toga, nova uredba utvrđuje četiri nova bezbednosna nivoa za parking mesta (Platinasto, zlatno, srebrno i bronzano), čiji su bezbednosni standardi definisani obezbeđenjem perimetra, parking prostora, ulazaskom/izlazaskom i procedurom osoblja. Ovi nivoi bezbednosti će se koristiti za sertifikaciju sigurnih i bezbednih parking mesta, novih i postojećih. Takođe će omogućiti vozačima da rezervišu određena parking mesta sa stepenom bezbednosti koji im je potreban, prema vrednosti prevezene robe.

više na: www.frotcom.com

izvor: frotcom.com; foto: unsplash.com

Pročitajte i...