Novi rekord na drumovima: Evropski indeks drumskog prevoza porastao je za 1,1 poen u 4. kvartalu

Referentna vrednost evropskih drumskih vozarina (The European Road Freight Rate Benchmark) za 4. kvartal 2021. godine, pokazuje da su cene na kraju 2021. godine završile na istorijski najvišim nivoima širom Evrope. Kao glavni uzročnici apostrofirani su: promenljivi mix vozača tokom godine, zagušenje lanca snabdevanja, nestašica snabdevanja, povećanje troškova i nagli porastom tražnje usled ponovnog otvaranja privrede širom regiona.

Rast stope u 4. kvartalu označava šesti uzastopni kvartal u kojem je evropski benčmark porastao. Ovo je uslovljeno faktorima na strani ponude i potražnje.

„Nedostatak vozača ozbiljno remeti lance snabdevanja u evropskim zemljama kako se ekonomije oporavljaju i potražnja za transportnim uslugama raste”, Vincent Erard, direktor korporativnih usluga IRU-a.

Ako se raskine jednačina na strani ponude, cene dizela, koje čine jednu trećinu ukupnih operativnih troškova transporta, naglo su porasle, završivši 2021. godinu na koti za oko 25% više nego na početku godine, i to u zemljama širom regiona, uključujući Španiju, Nemačku i Francusku. Troškovi vozača su takođe porasli, logično, zbog nedostatka vozača. Novi podaci IRU-a pokazuju da je 2021. godine Velika Britanija imala najakutniji nedostatak vozača, sa do 100.000 nepopunjenih radnih mesta. Podaci su takođe pokazali nedostatak vozača od preko 60.000 u Nemačkoj i Poljskoj, dok je Francuska imala manjak od 31.000. Italija i Španija su imale manje nedostatke, ali su i dalje ti nedostaci visoki – do 20.000 vozača.

Što se tiče potražnje, sa evropskim ekonomijama koje se brzo oporavljaju od Covid-19 i proizvođačima koji rade na vraćanju kapaciteta, ukupna evropska potražnja je naglo porasla. U Nemačkoj, na primer, knjige porudžbina širom proizvodnog sektora su sada punije nego u bilo kom trenutku, otkako su započeli zapisi 1960-ih. U Francuskoj i Španiji rast proizvodnje usporavaju ograničenja ponude. U Velikoj Britaniji, maloprodaja je pokazala solidan napredak tokom većeg dela godine i na vrhuncu sezone. U novembru je prodaja bila oko 7,2% ispred nivoa pre pandemije. Ovi faktori, od kojih su se mnogi intenzivirali tokom godine, pomogli su da povećaju ukupne stope drumskog prevoza širom regiona.

„Potražnja za drumskim teretnim transportom širom Evrope je velika, što povećava stope do svih vremenskih maksimuma jer prevoznici intenzivno rade na snabdevanju kapaciteta“, Natanijel Donaldson, ekonomski analitičar u Ti.

Izveštaj kompanija Ti, Upply i IRU-a o referentnoj ceni evropskog drumskog prevoza takođe uključuje podatke o domaćim cenama, a izdanje za 4. kvartal 2021. godine, sadrži podatke o francuskom tržištu i novi indeks na tržištu Španije.

Tako na primer, novi podaci u indeksu ponude tereta za Španiju pokazuju da su domaće španske vozarine pale za 6% na godišnjem nivou u 4. kvartalu i bile su 3% niže u odnosu na prethodni kvartal. Iako postoje pozitivni znaci u španskoj ekonomiji u proizvodnji i maloprodaji, izazovi u njenom oporavku od pandemije Covid-19 ostaju i dalje stoje.

Šro je Ujedinjenog Kraljevstva tiče, nestabilan razvoj stopa na linijama preko kanala prvenstveno je rezultat kašnjenja i graničnih provera povezanih sa Bregzitom i nedostatka vozača u UK-u. Na cene linijskih prevoza snažno je uticalo zakonodavstvo o Bregzitu početkom 2021. godine.

Najnoviji referentni izveštaj je takođe pratio cene transporta preko kanala Lamanš. Putevi preko kanala od Francuske do Velike Britanije zabeležili su relativno prigušeni rast u 2021. godini, rast od 2,8% na godišnjem nivou u 4. kvartalu. U međuvremenu, Velika Britanija ima najveće troškove goriva u Evropi od 1,75 evra po litru i najakutniji nedostatak vozača od čak 100.000 u 2021. godini, što povećava stope još više.

Sve u svemu, uzevši u obzir napred navedeno, očekuje se da će vozarine ostati visoke u prvom kvartalu 2022. godine jer potražnja ostaje jaka, troškovi visoki i kapaciteti ograničeni.

*izvor: iru.org; foto: unsplash.com

Pročitajte i...