Novi MAN-ov TGX osvojio međunarodno priznanje KAMION GODINE za 2021. godinu

MAN-ov novi kamion iz programa TGX, izabran je za Međunarodni kamion godine 2021. godinu od strane žirija, koji su činili 24 urednika komercijalnih vozila i starijih novinara iz 24 vodeća magazina o kamionima iz cele Evrope.

Prestižna nagrada uručena je Andreasu Tostmanu, izvršnom direktoru MAN Truck & Bus, tokom virtuelne ceremonije koja se održala u sedištu MAN-a u Minhenu u Nemačkoj. Pobedničkim rezultatom od 155 glasova, vodeća kompanija nemačkog proizvođača kamiona izborila se sa snažnim izazovom koji je predstavljala nova serija FH kompanije Volvo Trucks.

Na osnovu pravila Međunarodnog kamiona godine (IToY), godišnja nagrada dodeljuje se kamionu predstavljenom na tržištu u prethodnih 12 meseci, koji je dao najveći doprinos efikasnosti drumskog transporta. Razmatra se nekoliko važnih kriterijuma, uključujući tehnološke inovacije, komfor, sigurnost, voznost, ekonomičnost potrošnje goriva, uticaj na životnu sredinu i ukupne vlasničke troškove (TCO). Nova MAN-ova serija TGX predstavlja veliki korak napred u pogledu udobnosti, sigurnosti, efikasnosti potrošnje goriva, povezanosti, naprednog portfelja usluga i interfejsa čovek-mašina.

Tokom produženih probnih vožnji održanih prošlog februara u Bilbau u Španiji, a nedavno i između Nemačke i Austrije u julu, članovi žirija su u cilju izbora „Kamiona godine“ ocenjivali u kojoj meri poboljšana aerodinamika kabine, zajedno sa motorima D26 i D38 Euro VI d, optimizovanom pogonskom osovinom i tempomatom uz pomoć GPS-a – doprinose smanjenju potrošnje goriva.

„Uvođenjem novog TGX-a MAN je isporučio paletu kamiona za teške terene orijentisane ka budućnosti, sposobnu da odgovori na današnje i sutrašnje potrebe transporta“, Gianenrico Griffini, predsedavajući izborom Međunarodnog kamiona godine.

Štaviše, žiri je pohvalio interfejs čovek-mašina u novoj paleti kamiona, zasnovanog na lako čitljivoj, potpuno digitalnoj instrument tabli u boji i kontrolnom sistemu okretanja i pritiska (SmartSelect) sekundarnog displeja, zajedno sa višenamenskim volanom.

Na kraju, novinari IToY-a ocenjivali su širok spektar sistema pomoći i bezbednosti, čiji je cilj smanjenje opterećenja vozača u svim radnim uslovima i poboljšanje bezbednosti u saobraćaju.

izbor i foto: truck-of-the-year.com