Novi izveštaj STO o uskim grlima u trgovini ističe ključnu ulogu TIR-a

Novi izveštaj STO (Svetske Trgovinske Organizacije), bavi se analizama uskih grla u trgovini, u zemljama u razvoju bez izlaza na more, i daje konkretne preporuke, uključujući upotrebu eTIR-a.

Sporazum Svetske trgovinske organizacije o olakšavanju trgovine (TFA) igra vitalnu ulogu u podsticanju i olakšavanju trgovine. Njegove ključne odredbe za ubrzanje kretanja robe, uključujući robu u tranzitu, i ublažavanje trgovinskih uskih grla na granicama, podržane su efikasnom implementacijom TIR sistema.

Među mnogim preporukama, izveštaj poziva zemlje u razvoju i bez izlaza na more, kao i tranzitne zemlje da usvoje alate kao što je eTIR, kako bi se ubrzao protok robe na granici. Takođe, izveštaj jača strateški koncept IRU-a da nacije postaju „povezane sa kopnom“, jer zemlje bez izlaza na more mogu biti tranzitne zemlje i na taj način mogu iskoristiti ovaj potencijal za razvoj svojih ekonomija.

Trgovina je ključna za ekonomski rast. Olakšavanje transporta, tranzita i trgovine bi stoga trebalo da bude prioritet za vlade. A pošto je drumski transport i dalje preovlađujući u ovim zemljama, njegova efikasnost duž tranzitnih koridora je ključna za osiguravanje bržeg pristupa globalnim tržištima.

Ovo je posebno važno pošto su trgovinski troškovi za zemlje u razvoju bez izlaza na more (LLDC-Landlocked Developing Countries) još više porasli nakon pandemije COVID-19, uglavnom zbog viših troškova transporta i necarinskih mera. Između ostalih faktora, u izveštaju se pominje nedostatak usaglašene prakse, višestruka carinjenja, pretovar i nedostatak koordinacije i saradnje između carinskih agencija.

Poboljšanja na terenu

Uspešni primeri postoje u Centralnoj Aziji, posebno u brzorastućim ekonomijama poput Uzbekistana. Oni su dokazali da zemlja bez izlaza na more može postati zemlja povezana sa kopnom, sprovođenjem efikasne tranzitne politike, koristeći međunarodne sisteme i standarde (kao što su TIR i CMR) i procedure digitalizacije.

Izveštaj je takođe uključivao inspirativne primere izgradnje tranzitnih koridora u Africi, kao što je severni koridor koji povezuje nekoliko velikih zemalja u centru kontinenta. U Africi, kao i na drugim kontinentima, TIR ima potencijal da stvori kopnene veze među zemljama bez izlaska na more, pomažući im da ubrzaju ekonomski rast i prosperitet.

*izvor: iru.org; foto: unsplash.com

Pročitajte i...