Nova ultra laka poluprikolica mogla bi smanjiti broj putovanja

Novi dizajn poluprikolice doneće primetno smanjenje emisije CO2 zahvaljujući dodatnom kapacitetu i manjoj težini.
Poluprikolica Wielton Strong Light Master dizajnirana je da osigura ekološki prihvatljiv i ekonomičan transport. Prevoznici će to postići na različite načine, u zavisnosti od toga koju strategiju odaberu za svoj prevoz.
Prema proizvođaču, poluprikolica je gotovo 700 kg lakša od standardne. Pored toga, ako se smanjena težina poluprikolice koristi za dodatni teret, to će rezultirati manjim brojem putovanja.
Poljske firme za drumski transport „Omega Pilzno ITiS Godawski & Godawski“ naručile su 34 prikolice. Ako su prikolice dodatno opremljene pravim gumama, moglo bi da se primeti smanjenje emisije CO2 i do 3,2 tone godišnje kada se koriste za duge operacije.
Ideja upotrebe novih dizajna prikolica za smanjivanje putovanja ipak nije ništa novo. U septembru je belgijska pošta objavila da će u tu svrhu koristiti 320 dvospratnih prikolica. Dvospratna postavka omogućava vozilima da prevoze 60% više paketa od standardnih.

Cilj nam je do 2030. godine smanjiti rute za 11 miliona kilometara godišnje, što će imati ozbiljan uticaj na emisiju CO2“, rekao je Luc Cloet, direktor pošte i maloprodaje u Bpostu.

Još jedno rešenje je predložio „Krone“ u julu ove godine. U Danskoj, ova kompanija koristi poluprikolice opremljene sa četiri osovine umesto sa tri. Zvuči trivijalno, ali proizvođač je uveren da to može znatno povećati korisni teret vozila. Opterećenje po osovini je 7,5 tona. Što je više osovina, to je veći nosivost.

Prvih deset jedinica već je prodato i trenutno su u upotrebi“, kaže Uffe Steffensen, Krone Scandinavian Key Account.

izvor: trans.info
foto: wielton.prowly.com

Pročitajte i...