Nova tehnologija rukovanja vodonikom za smanjenje operativnih troškova

Daimler Truck i Linde su zajedno razvili novi proces za rukovanje tečnim vodonikom. Ovaj novi proces nudi 5-6 puta manje operativne troškove.

Jedna od ključnih prednosti sLH2 je njegova sposobnost da olakša brzo punjenje teških kamiona, objašnjava Daimler Trucks. Na primer, kamion od 40 tona koji nosi 80 kg tečnog vodonika može napuniti gorivo za samo 10 do 15 minuta, omogućavajući domet od preko 1.000 kilometara.

Pored toga, usvajanje sLH2 tehnologije značajno smanjuje investiciju potrebnu za stanice za dopunu vodonika za 2 do 3 puta, sa operativnim troškovima koji su 5 do 6 puta manji. Ovaj napredak bi mogao da obezbedi pouzdano snabdevanje tečnim vodonikom širom Evrope.

Proces sLH2 uključuje blago povećanje pritiska tečnog vodonika korišćenjem inovativne pumpe, što rezultira pothlađenim tečnim vodonikom. Ovo stanje poboljšava efikasnost procesa dopunjavanja goriva uz minimiziranje gubitaka energije. Štaviše, jednostavnost sLH2 sistema eliminiše potrebu za prenosom podataka između stanice za dopunu goriva i vozila, dodatno pojednostavljujući operacije.

Da bi promovisali široko usvajanje, Daimler Truck i Linde Engineering čine sLH2 tehnologiju otvoreno dostupnom kroz ISO standard.

Inauguracija prve javne pilot stanice sLH2 u Vert am Rajnu, Nemačka, označava značajan korak napred. Tokom ceremonije, prototip Mercedes-Benz GenH2 kamiona je dopunjen gorivom, naglašavajući praktičnost i efikasnost rešenja sLH2.

Daimler Truck ima za cilj da primeni sLH2 tehnologiju u svojoj floti Mercedes-Benz GenH2 kamiona za probnu upotrebu. Očekuje se da će pet kompanija učestvovati u početnim ispitivanjima, pokazujući izvodljivost transporta na velike udaljenosti bez CO2. Međutim, uspeh ove transformacije zavisi od razvoja međunarodne infrastrukture za dopunu goriva i održivog snabdevanja zelenim tečnim vodonikom u narednim godinama.

37% povećanje broja benzinskih stanica u Evropi

Evropa je zabeležila značajan porast broja stanica za dopunu vodonikom, prema 16. godišnjem izveštaju H2stations.org, usluge koju pruža Ludvig-Bolkov-Sistemtechnik (LBST).

U poslednjem izveštaju ukupan broj stanica za dopunu vodonika u Evropi iznosi oko 265. Ovo predstavlja značajno povećanje od približno 37% u poređenju sa prethodnom godinom, što ukazuje na značajno proširenje vodonične infrastrukture širom kontinenta.

Distribucija stanica za dopunu vodonika širom Evrope pokazuje različite nivoe rasta u različitim zemljama ili regionima. Na primer, Nemačka predvodi region sa 105 stanica, a slede Francuska sa 51, Holandija sa 22 i Švajcarska sa 17.

Upoređujući napredak Evrope sa globalnim trendovima, izveštaj naglašava vodeću ulogu kontinenta u razvoju infrastrukture za dopunu vodonikom. Iako je Evropa postigla značajan napredak, važno je napomenuti tekuće napore u drugim regionima: dok Evropa ima približno 265 stanica za dopunu vodonika, azijsko-pacifički regioni kao što su Japan i Južna Koreja su ostvarili značajan napredak, pri čemu Japan ima 166 operativnih stanica i Južna Koreja 174 operativne stanice. Pored toga, uprkos izazovima u pogledu pouzdanosti podataka, procenjuje se da Kina ima najmanje 197 operativnih stanica.

izvor&foto: trans.info

Pročitajte i...