Nova pravila EU o ograničavačima brzine automobila stupaju na snagu

Nova pravila Evropske unije koja obavezuju sisteme za ograničavanje brzine da se ugrade u nove automobile, kombije i kamione stupila su na snagu od 6. jula.

Zahtev da novoizvedeni modeli imaju tehnologiju Intelligent Speed Assistance (ISA) deo je paketa mera usmerenih na povećanje bezbednosti na putevima.

ISA detektuje ograničenja brzine na putevima preko uređaja kao što su kamere i satnav. Vozači se upozoravaju kada njihovo vozilo prekorači maksimalnu dozvoljenu brzinu, kao što su zvučna ili vibrirajuća upozorenja, ili papučica gasa koja lagano gura nogu unazad.

U nekim verzijama brzina vozila se automatski smanjuje. Ali korisnici mogu ignorisati upozorenja i poništiti smanjenje brzine.

Ostale mere u Uredbi o opštoj bezbednosti (GSR) EU uključuju upozorenja o pospanosti vozača, signale za hitno zaustavljanje, precizno praćenje pritiska u gumama i snimače podataka o događajima.

„Iako će neki ljudi biti razumljivo nervozni zbog obaveznog uvođenja ISA, važno je napomenuti da se on može ručno poništiti“, rekao je Dan Pauel, viši urednik na sajtu za polovne automobile CarSite.

„Neki automobili već imaju ovu tehnologiju i povratne informacije od vlasnika su uglavnom pozitivne.“

Prema propisima EU, sistem za pomoć pri brzini će lagano gurnuti stopalo vozača unazad kako bi vozač bio svestan i pomogao mu da uspori.

„Vozač može da ignoriše ovu povratnu informaciju i nadjača sistem tako što će malo jače pritisnuti pedalu za ubrzanje“, pišu zvaničnici EU za bezbednost na putevima.

Pročitajte i...