Nova pozicija o CO2 standardima za vozila usvojena nakon uspešne konferencije EU

Članovi IRU su usvojili novi stav o standardima CO2 za teška vozila, nakon uspešne konferencije EU o Fit for 55, koja je održana 01.06. ove godine.

Godišnja konferencija IRU EU, koja je održana u Briselu, okupila je stotine donosilaca odluka u EU, lidera u oblasti mobilnosti i logistike, kao i predstavnike industrije i nevladinih organizacija kako bi razgovarali o dva ključna pitanja koja su pred nama na putu za 55 paket Evropske komisije.

Prvi panel raspravljao je o spremnosti EU za uvođenje infrastrukture za alternativna goriva. Drugi panel je razmatrao potrebu za podsticajima za podršku tranziciji industrije, sa posebnom pažnjom na poreze i naknade, i u svetlu nedavnog dramatičnog povećanja cena goriva.

Nakon konferencije IRU EU usledio je sastanak članova IRU koji je usvojio novi stav o standardima CO2 za teška vozila. Ova pozicija posebno poziva na podršku EU za dugoročnu upotrebu tri tehnološka stuba: vodonične gorivne ćelije, akumulatorske električne i ugljen-neutralna obnovljiva transportna goriva u motorima sa unutrašnjim sagorevanjem.

Raluca ​​Marian, IRU-ov direktor za zastupanje EU, rekla je tim povodom: „Dekarbonizacija transporta bez segmenta puteva je nezamisliva. Uspeh, međutim, zavisi od dostupnosti vozila na alternativna goriva i električne energije i novih goriva, kao što su vodonična i ugljenična neutralna goriva.“

„Revizija standarda EU o CO2 za teška vozila može podstaći napore za dekarbonizaciju pod uslovom da šalje prave signale tržištu. Stav IRU-a o standardima CO2 za kamione i autobuse ukazuje na to šta ti signali treba da budu.”

*izvor: iru.org; foto: unsplash.com

Pročitajte i...