Nova intermodalna TIR usluga preko Kaspijskog mora

Nova ruta brodskog prevoza preko Kaspijskog mora predstavlja važan dodatak Međunarodnom transportnom koridoru Sever-Jug , koja će ujedno ojačati regionalne trgovinske mreže. Ruta povezuje iransku luku Amirabad sa lukom Kuryk u Kazahstanu.
Prvo „Ro-Ro“ plovilo, koje je prevozilo TIR kamione, napustilo je Iran 16. novembra, stigavši u Kazahstan četiri dana kasnije. Još Ro-Ro linija će ubuduće povezivati druge iranske luke na Kaspijskom moru sa Rusijom i Kazahstanom, robom koja će se u luke i iz njih prevoziti drumskim putem.
TIR će olakšati intermodalna kretanja na ovim novim rutama na isti način kao što podržava ostale „Ro-Ro“ itinerere preko Kaspijskog mora, uključujući one od luke Alyat u Azerbejdžanu do kazahstanske luke Aktau.
Direktna Ro-Ro linija koja povezuje Iran sa Kazahstanom značiće vozačima u smislu prolaza kroz manje zemalja drumskim putem, pa će im trebati manje viza u odnosu na druge rute. Ovo će takođe smanjiti potrošnju goriva i vreme transporta.
IRU je posvećen podršci vladama i TIR prevoznicima u otvaranju novih transportnih koridora, što će olakšati trgovinu i podstaći ekonomski oporavak tokom i nakon krize COVID-19.

izvor: iru.org
Image by Pavel Karásek from Pixabay