Norveška vlada će suzbiti eksploataciju vozača kombija

Nakon niza izveštaja o vozačima kombija koje je Bring primorao na lažno samozapošljavanje, dva ministra norveške vlade obećala su akciju za „čišćenje“ sektora.

Prema danskim novinskim kućama, uključujući Klassekampen i Frifagbevegelse, vozači koji obavljaju prevoz za Bring to rade kao samostalni vlasnici bez bolovanja ili plaćenog odmora.

Pored toga, u tim medijskim izveštajima se kaže da su ugovori vozača „često dugački oko 30 stranica“ i „veoma jednostrani u Bringovu korist“.

Neki od vozača navodno moraju da iznajme kombije koje koriste od Bringa, ali im je zabranjeno da ih koriste za bilo šta osim zadataka Bringa. Štaviše, tvrdi se da vozači nemaju minimalna primanja niti fiksni obim posla.

„Oni odlučuju o svemu. Cene, kako će se zadaci obavljati i u koje vreme. Moramo da prihvatimo zadatke a da ne znamo kolika će biti uplata. U stvari, mi smo tako primorani da preduzmemo niz neisplativih putovanja“, kaže vozač kojeg citira Frifagbevegelse.

Frifagbevegelse dodaje da su vozači u oblasti Trondhajma među onima koji rade pod izgovorom samozapošljavanja. Prema novinama sa sindikalnim temama, vozači veruju da Bring i drugi igrači namerno iskorišćavaju činjenicu da kombi vozila nisu regulisana u istoj meri kao kamioni.

Tvrdi se i da pomenuti vozači ne dobijaju prekovremeni rad, ne nadoknađuju putarinu, nemaju smeštaj kada obavljaju duge prevoze i da su zbog prirode ugovora morali da snose teret poskupljenja goriva.

Kao rezultat toga, navodi se da neki vozači neprekidno rade po 12 sati kako bi spojili kraj s krajem.

Marte Mjøs Persen, norveška ministarka rada, smatra da Bringovi vozači treba da budu stalno zaposleni, a ne samozaposleni izvođači. Navodi se da je rekla da će ove jeseni biti izneti zakon koji će obuzdati kompanije koje guraju radnike da se samozaposle.

„Radi se o tome da vozači nemaju moć nad svojim radnim danom. Zatim se moraju kategorisati kao zaposleni, sa pravima i obavezama koje slede“, rekla je Marte Mjøs Persen za Klassekampen.

U izveštaju Frifagbevegelse se navodi da će Persen zajedno sa ministrom saobraćaja Jon-Ivarom Nygård „očistiti sektor kombi vozila jačanjem prava na pune, stalne pozicije i ograničavanjem mogućnosti zapošljavanja“.

Štaviše, „biće izrađen akcioni plan protiv socijalnog dampinga i ispitaće se propisi o vožnji i vremenu odmora, kao i zahtevi za licenciranje za sektor kombi vozila.”

Bring je deo državne Posten Norge grupe

Komentarišući prve medijske izveštaje o ovom slučaju u maju, norveško ministarstvo trgovine i ribarstva je reklo da je „razumno da Posten i svi ostali u norveškom radnom životu poštuju zakone i propise. Kao vlasnik, imamo jasna očekivanja od Postena i ostalih kompanija.”

Izvršni direktor Postena Tone Wille rekao je u julu da će kompanija razmotriti dizajn Bringovih ugovora i “analizirati veličinu naknade” za vozače.

U međuvremenu, u pokušaju da se odbrani od eksploatacije poslodavaca, grupa samozaposlenih vozača kombija nedavno je osnovala grupu za kolektivno pregovaranje, piše Klassekampen.

izvor: trans.info foto: 25×25.eu

Pročitajte i...