Norveška pokreće akcioni plan od 39 tačaka protiv socijalnog dampinga u sektoru transporta

Norveško ministarstvo saobraćaja pokreće akcioni plan od 39 tačaka za rešavanje loših uslova rada i niskih plata u transportnom sektoru, najavio je prošle nedelje ministar saobraćaja Jon-Ivar Nygård.

Akcioni plan je u skladu sa Evropskim paketom mobilnosti, sa posebnim fokusom na vozače kombija.

„Radnici u Norveškoj moraju imati bezbedna radna mesta i dobre plate i uslove rada. U sektoru transporta, nažalost, vidimo da mnogi radnici imaju previše loše uslove. Zato sada pokrećemo određeni akcioni plan protiv socijalnog dampinga u sektoru transporta“, rekao je ministar saobraćaja Jon-Ivar Nygård kada je akcioni plan objavljen.

Akcioni plan sadrži 39 mera u oblastima propisa, nadzora, kontrole i sprovođenja, saradnje vlasti i industrije drumskog saobraćaja, međunarodne saradnje i zapošljavanja, kao i razvoja veština.

Novi propisi za domaći i međunarodni kombi prevoz

U Norveškoj je transport kombijima sa dozvoljenom ukupnom masom manjom od 3,5 tone trenutno u maloj meri regulisan u poređenju sa transportom težim vozilima. Međutim, novi akcioni plan sadrži nekoliko mera koje će olakšati svakodnevni život vozača kombija.

Paket mobilnosti EU je važan deo akcionog plana i to je već ugrađeno u norveški zakon. Mnoga nova pravila primenjivaće se od 1. novembra. Od ovog datuma biće, između ostalog, potrebna dozvola za međunarodni prevoz tereta kombijima ukupne dozvoljene težine od 2,5 do 3,5 tone. Kada se uvede uslov za licencu, od prevoznika će se tražiti da imaju finansijsku sposobnost, dobar karakter i profesionalnu kompetenciju.

Od 2026. godine važiće pravila o vremenu vožnje i odmora za vozače ovih vozila u međunarodnom prevozu.

Takođe, norveška vlada razmatra uvođenje sistema HMS kartica (slično CPC kartici).

„Ovo će doprineti boljem pregledu industrije i sprečiti beskrupulozne igrače da se afirmišu. Pravila o vremenu vožnje i odmora će pomoći da se vozač zaštiti od neopravdano visokog radnog pritiska“, kaže Nygård.

Državno finansiranje za efikasniju kontrolu i sprovođenje

Vlada će takođe raditi na efikasnijoj kontroli i sprovođenju, ističe se u saopštenju. Između ostalog, više će se koristiti naknade za prekršaje za kršenje zakona o drumskom saobraćaju i propisa o komercijalnom saobraćaju.

„Takođe se mora ulagati više u alate za digitalnu kontrolu, kako u slučaju regulatornih promena tako i usvajanjem alata za nove svrhe kontrole“, dodaje se u saopštenju.

U svom predlogu državnog budžeta za 2023. godinu, vlada je predložila da se Norveškoj upravi za puteve dodeli 40 miliona norveških kruna (oko 390.000 evra) za praćenje akcionog plana „kako bi se obezbedilo stvarno jačanje napora kontrole“.

Štaviše, norveška uprava za inspekciju rada će pokrenuti pilot projekat o objavljivanju odluka o zaustavljanju transportnih kompanija, kako bi kupci i potrošači imali bolji pristup informacijama koje omogućavaju da se odustanu od beskrupuloznih aktera.

izvor&foto: trans.info

Pročitajte i...