Nemački transportni i logistički operater odlučio se za teretna vozila na tečni prirodni gas

Hegelmann Grupa kupila je pet kamiona za tečni prirodni gas (LNG). Ovo je tek početak ulaganja nemačkog operatera u vozila bez emisija štetnih gasova. Kompanija na taj način prati trend održivog razvoja u transportnom sektoru.

Kamioni Iveco Stralis 460NP


Pet kamiona Iveco Stralis 460 NP, koje je kupio Hegelmann, već je ranije u februaru zakazano da, preko Nemačke, putuju iz Poljske za Francusku i Italiju. Najnovija kupovina predstavlja uvod u dalja ulaganja ove kompanije u njenu „zelenu flotu“. Prema najavama Hegelmann Grupe, do 2025. godine kamioni na LNG trebalo bi da čine najmanje 20% voznog parka kompanije, koga trenutno čini oko 4.000 vozila. Hegelmann veruje da nova vozila neće biti samo ekološki prihvatljivija, već će imati i pozitivan uticaj na efikasnost poslovanja same Grupe.
Prema podacima iz Iveco-a, kamion za LNG troši 10-15% manje goriva nego dizelaš i može preći 1.600 km sa punim rezervoarom.
Kako kompanija naglašava, odluku o kupovini diktiraju tržišni trendovi i propisi koji imaju za cilj smanjenje negativnog uticaja prevoza na životnu sredinu. Stupanjem na snagu zakona Evropske Unije o zelenoj energiji, na području EU emisija CO2, koja potiče iz vozila, moraće biti smanjena za 40%, počev od 2030. godine.
“ Kao jedan od najvećih prevoznika u Evropi, osećamo se odgovornim za stvaranje održivijeg okruženja. To je poput misije za nas – pokušavamo da ubedimo naše kupce u kupovinu novih kamiona koje predstavljamo i da im pokažemo da su jednako efikasni kao i oni sa dizel motorima. Istovremeno, to je nova i dugoročna metoda održivog razvoja, kojoj i sami kupci mogu doprineti “, istakao je akcionar Grupe Siegfried Hegelmann.
Dalja ulaganja Hegelmann Grupe u LNG vozila zavisiće od razvoja infrastrukture LNG stanica u Evropi. Međutim, u kompaniji se nadaju da će se mreža gashih stanica brzo širiti na kontinentu i samim tim, kompanija će biti u mogućnosti da proširi svoju mapu puteva do svih zemalja u Evropi.

LNG na zahtev kupca?

Prošle godine, španski logistički operator Havi, koji pruža sveobuhvatne usluge restoranima McDonald’sa, odlučio je da napravi sličnu, ali veću investiciju. U februaru 2019. kompanija je naručila 14 kamiona Scania koji se pokreću na CNG i LNG. Kupovina kamiona je bila deo akcionog plana za smanjenje uticaja lanca snabdevanja po životnu sredinu u narednih pet godina. Iza ovog akcionog plana i odluke kompanije da kupuje kamione na gas, stoji McDonaldsova korporativna politika, koja ima za cilj stvaranje zelenog imidža kompanije.

Vremenom, oni će činiti 20% ukupnog voznog parka.

izvor: trans.info

foto: 3blmedia.com

Pročitajte i...